Toto je přesně ten druh dortu, který bych nazvala synonymem narozeninového nebo slavnostního dezertu v plné parádě. Uděláte s ním spoustu radosti také na svatbě, během výročí nebo jakékoliv výjimečné události. Kombinuje několik lahodných prvků. Kontrast dvou těst, bohatou smetanovou náplň pařížského typu a svěží ovocné tóny. Při přípravě těsta rozdělíme směs na dva díly a do jedné přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu margot. Budete potřebovat dvě formy na pečení.

Historku o vzniku pařížského krému zná asi každý cukrář, ale pro jistotu ji ve zkratce napíši. Pařížský krém, známý také jako ganache, pochází z Francie zhruba z poloviny 19. století. Francouzští cukráři zjistili, že kombinací horké smetany a čokolády vzniká bohatý, hladký krém s luxusní chutí. Tento krém se stal základem mnoha francouzských dezertů a dodnes je považován za vrchol cukrářského umění. Proto ho i my dnes použijeme v našem dortu a nebudeme s ním vůbec šetřit.

Recept na velký dvoubarevný slavnostní dort

Ingredience pro přípravu

Na odměření používáme hrnek o objemu 220 ml.

Dvoubarevné dortové těsto:

  • 4,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3 hrnky cukru
  • 3 hrnky mléka
  • 4 vejce
  • 2 prášky do pečiva
  • 3/4 hrnku oleje
  • tyčinka Margot
  • kakao
  • strouhaný kokos

Pařížský krém:

  • 3 smetany ke šlehání 33 %
  • 300 g čokolády na vaření

Ovoce:

  • cukru podle chuti
  • 200 ml vody
  • 1 vanilkový pudink
  • 1,5 balení lesního mraženého ovoce

Postup přípravy

Dvoubarevný dort velký
Foto a recept: Romana Rubášová, Dvoubarevný dort velký

1. Všechny suroviny na těsto (kromě margot a kakaa) smícháme v míse a dobře ušleháme.

2. Poté těsto rozdělíme na dva díly, do jednoho nasypeme trochu kakaa a nastrouháme tyčinku margot.

3. Těsta upečeme ve dvou dortových formách a necháme vychladnout. To, zda jsou hotové, zjistíme pomocí zapíchnutí špejle.

4. Smetanu nalejeme do kastrolu a nalámeme do ní čokolády

5. Za stálého míchání zahříváme, dokud se čokoláda nerozpustí, ale dáme pozor, aby se směs nevařila.

6. Necháme vychladnout a dáme na noc do lednice

7. Druhý den ušleháme smetanu ručním šlehačem a naneseme na upečené korpusy.

8. Suroviny na ovocnou směs spolu svaříme a necháme vychladnout.

9. Ovoce naneseme na pařížský krém a sestavíme dort.

Obrázek receptu na dort Střechu.

Elegantní Trojúhelníkový Dort Střecha s Marcipánovou Polevou

10. Po kompletaci dortu můžeme posypat kokosem a ozdobit kokosovými kuličkami apod.

Ovoce dle sezóny: Dort můžete přizpůsobit ročnímu období. V létě použijte čerstvé jahody, maliny a borůvky, zatímco v zimě se skvěle hodí mražené ovoce nebo citrusy.

Bezlepková varianta: Klasickou mouku lze nahradit mandlovou nebo bezlepkovou směsí, aniž by dort ztratil na své chuti.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest