Toto je přesně ten druh dortu, který bych nazvala synonymem narozeninového nebo slavnostního dezertu v plné parádě. Uděláte s ním spoustu radosti také na svatbě, během výročí nebo jakékoliv výjimečné události. Kombinuje několik lahodných prvků. Kontrast dvou těst, bohatou smetanovou náplň pařížského typu a svěží ovocné tóny. Při přípravě těsta rozdělíme směs na dva díly a do jedné přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu margot. Budete potřebovat dvě formy na pečení.
Historku o vzniku pařížského krému zná asi každý cukrář, ale pro jistotu ji ve zkratce napíši. Pařížský krém, známý také jako ganache, pochází z Francie zhruba z poloviny 19. století. Francouzští cukráři zjistili, že kombinací horké smetany a čokolády vzniká bohatý, hladký krém s luxusní chutí. Tento krém se stal základem mnoha francouzských dezertů a dodnes je považován za vrchol cukrářského umění. Proto ho i my dnes použijeme v našem dortu a nebudeme s ním vůbec šetřit.
Recept na velký dvoubarevný slavnostní dort
Ingredience pro přípravu
Na odměření používáme hrnek o objemu 220 ml.
Dvoubarevné dortové těsto:
- 4,5 hrnku polohrubé mouky
- 3 hrnky cukru
- 3 hrnky mléka
- 4 vejce
- 2 prášky do pečiva
- 3/4 hrnku oleje
- tyčinka Margot
- kakao
- strouhaný kokos
Pařížský krém:
- 3 smetany ke šlehání 33 %
- 300 g čokolády na vaření
Ovoce:
- cukru podle chuti
- 200 ml vody
- 1 vanilkový pudink
- 1,5 balení lesního mraženého ovoce
Postup přípravy
1. Všechny suroviny na těsto (kromě margot a kakaa) smícháme v míse a dobře ušleháme.
2. Poté těsto rozdělíme na dva díly, do jednoho nasypeme trochu kakaa a nastrouháme tyčinku margot.
3. Těsta upečeme ve dvou dortových formách a necháme vychladnout. To, zda jsou hotové, zjistíme pomocí zapíchnutí špejle.
4. Smetanu nalejeme do kastrolu a nalámeme do ní čokolády
5. Za stálého míchání zahříváme, dokud se čokoláda nerozpustí, ale dáme pozor, aby se směs nevařila.
6. Necháme vychladnout a dáme na noc do lednice
7. Druhý den ušleháme smetanu ručním šlehačem a naneseme na upečené korpusy.
8. Suroviny na ovocnou směs spolu svaříme a necháme vychladnout.
9. Ovoce naneseme na pařížský krém a sestavíme dort.
Elegantní Trojúhelníkový Dort Střecha s Marcipánovou Polevou
10. Po kompletaci dortu můžeme posypat kokosem a ozdobit kokosovými kuličkami apod.
Ovoce dle sezóny: Dort můžete přizpůsobit ročnímu období. V létě použijte čerstvé jahody, maliny a borůvky, zatímco v zimě se skvěle hodí mražené ovoce nebo citrusy.
Bezlepková varianta: Klasickou mouku lze nahradit mandlovou nebo bezlepkovou směsí, aniž by dort ztratil na své chuti.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová