Kdysi bylo bežné připravovat vnitřnosti ze zvířete, zejména z prasete – a to přímo v den zabíječky, který si moc dobře pamatuji, jelikož sama pocházím z vesnice. To bylo jídlo, které nemělo chybu. Připravovalo se z čerstvých, v ten den zpracovaných vnitřností, uvařených a nakrájených na kousky. K tomu nakrájená cibule a octový nálev. Konzumovalo se s čerstvým chlebem a jeho chuť si pamatuji dodnes. Od té doby jsem nic podobného nejedla. Miluji tradiční staročeské recepty a i tento mezi ně patří.
Vepřové vnitřnosti byly vždycky cennou surovinou české kuchyně a hlavně z prasete se kdysi zpracovávalo úplně všechno. Maso bylo vzácné a lidé si nemohli dovolit plýtvání. Vnitřnosti se připravovali různě. Nejčastěji dušené, smažené nebo v polévce. Na smetaně se začali připravovat teprve v 19. století, kdy smetana začala být běžně dostupná. My si dnes připravíme srdce a ledvinky, ale do tohoto pokrmu lze zamíchat i plíčka, játra a prostě všechny vnitřnosti.
Dnes jsou vnitřnosti považovány spíš za delikatesu. Jestli jste je nikdy neochutnali, zkuste a budete mile překvapení, jak jsou chutné a jak lahodnou chuť jim smetana přidá. A když si k tomu uděláte máslové noky, budete nadšeni, jak chutné jídlo jste vytvořili. Ano, doporučuji je hodně dobře omýt, kvalitně očistit, abyste nebyli zklamáni případným zápachem či pachutí. Přeci jen jsou to vnitřnosti a na ty je potřeba zvláštní péče. Ale výsledek bude určitě stát za to. Tak se toho vůbec nebojte a určitě vyzkoušejte.
Recept na Vepřové vnitřnosti na smetaně s máslovými noky, jídlo pro gurmány a milovníky tradiční kuchyně
Ingredience na tento gurmánsky zajímavý tradiční pokrm
Omáčka s vnitřnosti
- 400 g vepřových vnitřností
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 cibule
- 250 ml smetany (30%)vydatnější a tučnější pokrm)
- 250 ml vývaru
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- sůl a pepř dle chuti
- 1 kávová lžička octa (na dochucení)
Máslové noky
- 200 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
- špetka soli
Postup přípravy
Omáčka
1. Vnitřnosti řádně očistíme a omyjeme.
2. Dáme do kastrolu dohromady se zeleninou a kořením, jako na každý vývar, zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a pomalu táhneme do měkka.
3. Po uvaření vývar přecedíme přes síto, vnitřnosti umeleme na velikost dle našeho vkusu (spíš větší kousky), zeleninu rozmixujeme a vše zalijeme částí vývaru.
4. Omáčku přivedeme k varu, přidáme smetanu dle chuti, dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a octem. Provaříme a odstavíme.
![Obrázek receptu na plíčky na smetaně.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/1-98.jpg)
Pajšl – jídlo, která v sobě ukrývá dávnou staročeskou kuchyni. Jedná se o plíčky s krémovou smetanovou omáčkou v tradičním podání
Máslové noky
1. V misce smícháme mouku, mléko, vejce, máslo a sůl.
2. Vymícháme si polotuhé těsto a za pomoci dvou lžiček tvoříme noky, které vkládáme do vařící osolené vody.
3. Vaříme asi 3 minuty, když noky vyjdou na povrch, sítkem je vyndáváme a přelijeme krátce studenou vodou.
Servírování
Smetanovou omáčku s noky můžeme ozdobit čerstvou zelenou petrželkou a pár kousků vnitřností nechat neumleté na ozdobu. Někteří gurmáni si do omáčky přidávají i lžičku hořčice.
![Drůbeží kaldoun](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/11/kaldoun.jpg)
Silná domácí polévka: Drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky
zdroj: Ilona Mukulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI