Víte, jak na to, aby vaše karbanátky nebyly vysušené, ale naopak šťavnaté, přičemž by neplavaly ve zbytečném množství tuku? Zkuste je péci v troubě a při jejich přípravě použít kefír! Jeho použití v těstě na karbanátky má praktické i chuťové výhody. Kefír díky své kyselosti pomáhá maso (nebo i zeleninu) částečně zkřehčit. Zároveň dodává směsi jemnější, nadýchanější strukturu. Při upečení pak karbanátky zůstávají šťavnaté, což ocení zejména ti, kdo připravují karbanátky z libovějšího masa, například krůtího. Kefír navíc pomáhá propojit chutě koření a dalších přísad, takže je výsledek aromatičtější a příjemně vláčný.
Kouzlo pro vláčnost a skvělou chuť: kefír
Kefír samozřejmě lze použít nejen v masových, ale i ve vegetariánských variantách karbanátků, vyráběných například z brambor, čočky nebo cukety. Výhodou je i to, že může částečně nahradit vejce nebo mléko a pomůže těsto spojit. Občas se také kombinuje s trochou jedlé sody, čímž směsi dodá ještě větší lehkost. Výhodou jsou i probiotika obsažená v kefíru. Zčásti totiž přežívají i tepelnou úpravu, takže v pokrmu přetrvá i určitý zdravotní přínos. Dopřát si jej mohou i lidé citliví na laktózu, v kefíru je totiž jakožto v kysaném výrobku přirozeně naštěpená.
Ingredience na kefírovo masové karbanátky
- Mleté maso – 500 g;
- Kefír – 200 ml;
- Strouhanka – 120 g;
- Cibule – 2 ks;
- Česnek – 3 stroužky;
- Sůl – 1 lžička;
- Citronový pepř – ½ lžičky;
- Vejce – 2 ks;
Na dip budete potřebovat následující ingredience:
- Kopr – snítka;
- Česnek – 1 stroužek;
- Majonéza – 3 lžíce.
Postup přípravy kefírových karbanátků
- Maso rozmělněte vidličkou.
- Přilijte 100 ml kefíru, promíchejte (opět ideálně s pomačkáním vidličkou).
- Do jiné mísy vsypte strouhanku, poté vlijte dalších 100 ml kefíru.
- Znovu promíchejte, poté nechte 10 minut stát.
- Obě cibule nakrájejte nahrubo, smažte na oleji 2 minuty dozlatova, poté rozmixujte ve food procesoru spolu s česnekem.
- Vzniklou „kaši“ přimíchejte k masovému základu a přidejte strouhanku nabobtnalou v kefíru.

Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím křenovým zelím
- Osolte, okořeňte citronovým pepřem, vklepněte vejce a opět promíchejte.
- Vložte do igelitového sáčku, v němž s těstem několikrát klepněte a prohněťte ho.
- Znovu jej vhoďte do mísy. Lžící odkrajujte kousky, z nichž rukama (nejlépe namočenýma ve studené vodě) tvarujte karbanátky.
- Pečicí plech vymažte rostlinným olejem.
- Karbanátky pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Mezitím si připravte dip:
- Nasekaný kopr smíchejte s nahrubo nastrouhaným česnekem a majonézou.

Karbanátky s bramborovou kaší a lehkým salátem – tentokrát ovšem z krůtího masa. Milovníci karbanátků zajásají
Zdroj: Autorský text, YouTube, Bon Apetit