Víte, jak na to, aby vaše karbanátky nebyly vysušené, ale naopak šťavnaté, přičemž by neplavaly ve zbytečném množství tuku? Zkuste je péci v troubě a při jejich přípravě použít kefír! Jeho použití v těstě na karbanátky má praktické i chuťové výhody. Kefír díky své kyselosti pomáhá maso (nebo i zeleninu) částečně zkřehčit. Zároveň dodává směsi jemnější, nadýchanější strukturu. Při upečení pak karbanátky zůstávají šťavnaté, což ocení zejména ti, kdo připravují karbanátky z libovějšího masa, například krůtího. Kefír navíc pomáhá propojit chutě koření a dalších přísad, takže je výsledek aromatičtější a příjemně vláčný.

Kouzlo pro vláčnost a skvělou chuť: kefír

Kefír samozřejmě lze použít nejen v masových, ale i ve vegetariánských variantách karbanátků, vyráběných například z brambor, čočky nebo cukety. Výhodou je i to, že může částečně nahradit vejce nebo mléko a pomůže těsto spojit. Občas se také kombinuje s trochou jedlé sody, čímž směsi dodá ještě větší lehkost. Výhodou jsou i probiotika obsažená v kefíru. Zčásti totiž přežívají i tepelnou úpravu, takže v pokrmu přetrvá i určitý zdravotní přínos. Dopřát si jej mohou i lidé citliví na laktózu, v kefíru je totiž jakožto v kysaném výrobku přirozeně naštěpená.

Ingredience na kefírovo masové karbanátky

  • Mleté maso –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Kefír –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 ml;
  • Strouhanka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 120 g;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 stroužky;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Citronový pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;

Na dip budete potřebovat následující ingredience:

  • Kopr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ snítka;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 stroužek;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce.
Obrázek k receptu: Šťavnaté a bez přehnané mastnoty: Karbanátky, jaké jste ještě nejedli!
Foto: YouTube / Щи да Каша , Recept na: Šťavnaté a bez přehnané mastnoty: Karbanátky, jaké jste ještě nejedli!

Postup přípravy kefírových karbanátků

  • Maso rozmělněte vidličkou.
  • Přilijte 100 ml kefíru, promíchejte (opět ideálně s pomačkáním vidličkou).
  • Do jiné mísy vsypte strouhanku, poté vlijte dalších 100 ml kefíru.
  • Znovu promíchejte, poté nechte 10 minut stát.
  • Obě cibule nakrájejte nahrubo, smažte na oleji 2 minuty dozlatova, poté rozmixujte ve food procesoru spolu s česnekem.
  • Vzniklou „kaši“ přimíchejte k masovému základu a přidejte strouhanku nabobtnalou v kefíru.
Nejlepší kapustové karbanátky - recept a postup přípravy

Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím křenovým zelím

  • Osolte, okořeňte citronovým pepřem, vklepněte vejce a opět promíchejte.
  • Vložte do igelitového sáčku, v němž s těstem několikrát klepněte a prohněťte ho.
  • Znovu jej vhoďte do mísy. Lžící odkrajujte kousky, z nichž rukama (nejlépe namočenýma ve studené vodě) tvarujte karbanátky.
  • Pečicí plech vymažte rostlinným olejem.
  • Karbanátky pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  • Mezitím si připravte dip:
  • Nasekaný kopr smíchejte s nahrubo nastrouhaným česnekem a majonézou.
Krůtí karbanátky na talíři

Karbanátky s bramborovou kaší a lehkým salátem – tentokrát ovšem z krůtího masa. Milovníci karbanátků zajásají

Zdroj: Autorský text, YouTube, Bon Apetit

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest