Vídeňský zákusek je klasický a elegantní dezert pocházející právě z rakouské tradice cukrářství. Možná se vám zdá na první pohled jako složitý, ale opak je pravdou. Jedná se o poměrně rychlou záležitost. Typické je pro něj jemné těsto vespod a bohatá čokoládová chuť v kombinaci s ovocnou chutí a šlehačkou. Nakonec všechny vídeňské dezerty se vyznačují jemnou chutí, vzhledem a chuťovou harmonií.

Vídeňská cukrářská tradice je proslulá po celém světě. Místní kavárny nabízejí například Sachrův dort, Apfelstrudel – u nás známý jako jablečný závin, Dobošův dort nebo linecké zákusky.

Dezerty často kombinují máslová těsta, oříškové náplně, nebo čokoládové polevy. Bývají pečlivě zdobené s použitím čokoládových dekorací, ovocných glazur nebo mandlí. Jejich sladkost často vyvažují kyselé složky jako například rybízová marmeláda nebo i hořkost kvalitní čokolády.

Recept: Vídeňský zákusek s dokonalým krémem z mascarpone

Ingredience na přípravu dezertu

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krystal
  • 1/4 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce

Pomerančový pudink

  • 90 g kukuřičného škrobu
  • 1000 ml pomerančového džusu
  • 110 g cukru krystal

Krém z mascarpone

  • 1 kelímek sýra Mascarpone
  • 2 smetany ke šlehání
  • moučkový cukr dle chuti

Zdobení

  • 240 g kulatých piškotů
  • 50 ml rumu
  • 400 ml pomerančového džúsu
  • tmavá čokoládová poleva

Postup přípravy

Na korpus naneseme pudink, krém a piškoty,pocákáme čokoládovou polevou.
Foto: cooky.cz, Na korpus naneseme pudink, krém a piškoty, pocákáme čokoládovou polevou,

1. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, mléko a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva. Jemně promícháme na hladké těsto, které vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem.

2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut. Vyklopíme a necháme vychladit.

3. V 800 ml džusu rozmícháme cukr a přivedeme k varu. V 200 ml džusu rozmícháme škrob a směs vlijeme do vařícího džúsu s cukrem. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Trochu vychladíme, přikryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu zcela vychladit.

4. Zatím si připravíme krém. Vyšleháme smetanu s přidáním cukru na hustou šlehačku a postupně do ní všleháme sýr Mascarpone. Vyšleháme hustý krém.

Obrázek receptu na vídeňský perník.

Vídeňský perník s makovou náplní a citronovou polevou

5. Na korpus naneseme vychlazený pudink, na něj cukrářským sáčkem naneseme krém. Smícháme si rum s džusem a v této směsi namáčíme po jedné piškoty, které ukládáme k sobě na bílý krém.

6. Nakonec piškoty pocákáme tmavou čokoládovou polevou a dezert nakrájíme na kostky.

Obrázek receptu na Vídeňský zákusek s dokonalým krémem z mascarpone a pomerančového pudinku
Foto: cooky.cz, Recept na Vídeňský zákusek s dokonalým krémem z mascarpone a pomerančového pudinku

Rada na závěr

Nenechávejte piškoty v tekutině, protože by se vám rozmočily. Vždycky jen po jedné namočte a ihned vytáhněte a okapané položte na krém.

Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest