Vídeňský zákusek je klasický a elegantní dezert pocházející právě z rakouské tradice cukrářství. Možná se vám zdá na první pohled jako složitý, ale opak je pravdou. Jedná se o poměrně rychlou záležitost. Typické je pro něj jemné těsto vespod a bohatá čokoládová chuť v kombinaci s ovocnou chutí a šlehačkou. Nakonec všechny vídeňské dezerty se vyznačují jemnou chutí, vzhledem a chuťovou harmonií.
Vídeňská cukrářská tradice je proslulá po celém světě. Místní kavárny nabízejí například Sachrův dort, Apfelstrudel – u nás známý jako jablečný závin, Dobošův dort nebo linecké zákusky.
Dezerty často kombinují máslová těsta, oříškové náplně, nebo čokoládové polevy. Bývají pečlivě zdobené s použitím čokoládových dekorací, ovocných glazur nebo mandlí. Jejich sladkost často vyvažují kyselé složky jako například rybízová marmeláda nebo i hořkost kvalitní čokolády.
Recept: Vídeňský zákusek s dokonalým krémem z mascarpone
Ingredience na přípravu dezertu
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krystal
- 1/4 balíčku prášku do pečiva
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
Pomerančový pudink
- 90 g kukuřičného škrobu
- 1000 ml pomerančového džusu
- 110 g cukru krystal
Krém z mascarpone
- 1 kelímek sýra Mascarpone
- 2 smetany ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
Zdobení
- 240 g kulatých piškotů
- 50 ml rumu
- 400 ml pomerančového džúsu
- tmavá čokoládová poleva
Postup přípravy
1. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, mléko a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva. Jemně promícháme na hladké těsto, které vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem.
2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut. Vyklopíme a necháme vychladit.
3. V 800 ml džusu rozmícháme cukr a přivedeme k varu. V 200 ml džusu rozmícháme škrob a směs vlijeme do vařícího džúsu s cukrem. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Trochu vychladíme, přikryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu zcela vychladit.
4. Zatím si připravíme krém. Vyšleháme smetanu s přidáním cukru na hustou šlehačku a postupně do ní všleháme sýr Mascarpone. Vyšleháme hustý krém.
Vídeňský perník s makovou náplní a citronovou polevou
5. Na korpus naneseme vychlazený pudink, na něj cukrářským sáčkem naneseme krém. Smícháme si rum s džusem a v této směsi namáčíme po jedné piškoty, které ukládáme k sobě na bílý krém.
6. Nakonec piškoty pocákáme tmavou čokoládovou polevou a dezert nakrájíme na kostky.
Rada na závěr
Nenechávejte piškoty v tekutině, protože by se vám rozmočily. Vždycky jen po jedné namočte a ihned vytáhněte a okapané položte na krém.
Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI