Vánoce jsou časem rodinných setkání, radosti a také neodmyslitelných tradičních pokrmů. Jedním z nejoblíbenějších vánočních sladkých receptů je bezesporu vánočka. Tento tradiční český moučník, který se peče již po staletí, je symbolem českých Vánoc, a jeho vůně dokáže vykouzlit tu pravou sváteční atmosféru.

Dnes vám přináším recept na vláčnou Vánočku s rozinkami a mandlemi, kterou pečeme každý rok a všichni ji zbožňují. Tato vánočka je krásně vláčná i následující dny, nikoliv jen v den upečení.

My máme rád vánočku s mandlemi a rozinkami, ale lze vynechat. Když mám rum, tak přidám i trošku rumu do kterého dám marinovat rozinky. Do těsta dávám citronovou kůru a někdy i lžičku kardamonu. Někdo má rád ve Vánočce kandované ovoce, též můžete přidat. Variabilita je nekonečná, záleží jen a jen na vašich chutích a fantazii.

Jak připravujete vánočku vy? Podělte se s námi o váš recept.

Suroviny na vánočku
Foto: Cooky.cz, Suroviny na vánočku

Zde je recept na naši oblíbenou vláčnou Vánočku s rozinkami a mandlemi

Potřebné suroviny:

  • 650 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kus bio citronu (kůra z citronu)
  • 100 g cukru
  • 120 g másla (rozpuštěného)
  • 250 g mléka (vlažného)
  • špetka soli
  • 1/2 čerstvého droždí
  • 3 vejce (1 kus na potření, 2 kusy do těsta)
  • 2 hrsti plátků mandlí (jedna hrst do těsta, druhá na posypání vánočky)
  • hrst rozinek (můžeme marinovat v rumu)

Postup s návodem na pletení Vánočky:

1. Nejprve si zaděláme kvásek (z 30 ml mléka, rozdrobené droždí, 1 lžíce cukru a 2 lžíce mouky) a necháme vykynout v teple. Já tento krok vynechávám a taky mi vždy krásně těsto vykyne.

Můj postup je: vlažné mléko naliju do mísy, do něj rozdrobím droždí, přidám cukr a zamíchám. Následně přidám všechnu mouku, vanilkový cukr, špetka soli, vejce a máslo. Dále přidám rozinky plus lžíci rumu (když mám), mandle a nastrouhanou kůru z citronu.

V míse suroviny na vánočku
Foto: Cooky.cz, V míse připravené suroviny na vánočku

2. Ze všech surovin vypracuji krásné hladké těsto, naštěstí za mě dělá můj kamarád kuchyňský robot. Když těsto příliš lepí přidáme více mouky. Opatrně s moukou, přidávejte opravdu jen když doopravdy příliš lepí. Těsto nesmí být tuhé, aby nebyla vánočka tvrdá jako beton.

Zadělané těsto na vánočku
Foto: Cooky.cz, Zadělané těsto na vánočku

3. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě. Když těsto získá dvojnásobný objem, můžeme jít plést vánočku.

4. Já pletu z devíti částí, rozdělím si tedy těsto na stejných 9 částí. Spodní část pletu ze čtyř vyválených žížal.

Spodní díl vánočky
Foto: Cooky.cz, Spodní díl vánočky ze čtyř pruhů těsta

Pak ze tří pruhů – alias cop. Nakonec ze dvou.

Vrchní část vánočky
Foto: Cooky.cz, Vrchní část vánočky ze dvou pruhů těsta

Každé patro promazávám rozšlehaným vajíčkem, aby jednotlivé části dobře držely a nesesunuly se. Kroky pletení naleznete ve videu.

5. Vánočku necháme na plechu, vyloženým pečícím papírem kynout dalších 20 minut. Poté vánočku potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Upletená vánočka
Foto: Cooky.cz, Upletená a připravená vánočka na kynutí

6. Připravenou vánočku dáme péct do předehřáté trouby na 160 stupňů a pečeme 20 minut, poté teplotu snížíme na 140 stupňů a pečeme dalších 20 minut.

7. Po uplynulém čase vánočku vyndáme, necháme na mřížce vychladnout a následně podáváme.

Dobrou chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest