Vánoce jsou časem rodinných setkání, radosti a také neodmyslitelných tradičních pokrmů. Jedním z nejoblíbenějších vánočních sladkých receptů je bezesporu vánočka. Tento tradiční český moučník, který se peče již po staletí, je symbolem českých Vánoc, a jeho vůně dokáže vykouzlit tu pravou sváteční atmosféru.
Dnes vám přináším recept na vláčnou Vánočku s rozinkami a mandlemi, kterou pečeme každý rok a všichni ji zbožňují. Tato vánočka je krásně vláčná i následující dny, nikoliv jen v den upečení.
My máme rád vánočku s mandlemi a rozinkami, ale lze vynechat. Když mám rum, tak přidám i trošku rumu do kterého dám marinovat rozinky. Do těsta dávám citronovou kůru a někdy i lžičku kardamonu. Někdo má rád ve Vánočce kandované ovoce, též můžete přidat. Variabilita je nekonečná, záleží jen a jen na vašich chutích a fantazii.
Jak připravujete vánočku vy? Podělte se s námi o váš recept.
Zde je recept na naši oblíbenou vláčnou Vánočku s rozinkami a mandlemi
Potřebné suroviny:
- 650 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 kus bio citronu (kůra z citronu)
- 100 g cukru
- 120 g másla (rozpuštěného)
- 250 g mléka (vlažného)
- špetka soli
- 1/2 čerstvého droždí
- 3 vejce (1 kus na potření, 2 kusy do těsta)
- 2 hrsti plátků mandlí (jedna hrst do těsta, druhá na posypání vánočky)
- hrst rozinek (můžeme marinovat v rumu)
Postup s návodem na pletení Vánočky:
1. Nejprve si zaděláme kvásek (z 30 ml mléka, rozdrobené droždí, 1 lžíce cukru a 2 lžíce mouky) a necháme vykynout v teple. Já tento krok vynechávám a taky mi vždy krásně těsto vykyne.
Můj postup je: vlažné mléko naliju do mísy, do něj rozdrobím droždí, přidám cukr a zamíchám. Následně přidám všechnu mouku, vanilkový cukr, špetka soli, vejce a máslo. Dále přidám rozinky plus lžíci rumu (když mám), mandle a nastrouhanou kůru z citronu.
2. Ze všech surovin vypracuji krásné hladké těsto, naštěstí za mě dělá můj kamarád kuchyňský robot. Když těsto příliš lepí přidáme více mouky. Opatrně s moukou, přidávejte opravdu jen když doopravdy příliš lepí. Těsto nesmí být tuhé, aby nebyla vánočka tvrdá jako beton.
3. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě. Když těsto získá dvojnásobný objem, můžeme jít plést vánočku.
4. Já pletu z devíti částí, rozdělím si tedy těsto na stejných 9 částí. Spodní část pletu ze čtyř vyválených žížal.
Pak ze tří pruhů – alias cop. Nakonec ze dvou.
Každé patro promazávám rozšlehaným vajíčkem, aby jednotlivé části dobře držely a nesesunuly se. Kroky pletení naleznete ve videu.
5. Vánočku necháme na plechu, vyloženým pečícím papírem kynout dalších 20 minut. Poté vánočku potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
6. Připravenou vánočku dáme péct do předehřáté trouby na 160 stupňů a pečeme 20 minut, poté teplotu snížíme na 140 stupňů a pečeme dalších 20 minut.
7. Po uplynulém čase vánočku vyndáme, necháme na mřížce vychladnout a následně podáváme.
Dobrou chuť.