Žemlovku neboli zemlbábu si z dětství pamatujeme snad všichni. Rozhodně ale nepatří mezi jídla, která by měla upadnout v zapomnění. Žemlovka se totiž skvěle hodí do moderní „zero waste“ kuchyně, ve které plýtvání jídlem nemá své místo. Vystačíte si s několika základními ingrediencemi a některé z nich dokonce nemusí být ani nejčerstvější. Starší rohlíky, housky, vánočka nebo dokonce i toustový chleba, na které už doma nikdo nemá chuť, poslouží jako ideální materiál pro dokonalou žemlovku.
Kromě pečiva potřebujete kyselejší jablka a vejce. Tvaroh se v původních receptech na žemlovku nevyskytuje, avšak je rozhodně vítaný, alespoň u nás doma. Jestli ho nemáte, nevadí, žemlovka chutná výtečně i bez něj. Rozinky a ořechy v tomto původním „receptu ze zbytků“ chyběly. Jak čas plynul, žemlovka dostala trochu slavnostnější a bohatší tvář a tak v ní dnes najdeme i přísady, které v době jejího vzniku patřily k vzácným a drahým surovinám.
Recept na žemlovku
Doba přípravy: 1 h 45 minut
Co potřebujeme
Na základ:
- přibližně 300–400 g starého pečiva (rohlíky, housky nebo vánočka)
- 300 ml mléka
- 2 žloutky
Tvarohová vrstva:
- 500 g tvarohu (nejlépe polotučný nebo tučný)
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 žloutek
- 2–3 lžíce cukru (dle chuti)
Jablečná vrstva:
- 4–5 větších jablek
- skořicový cukr podle chuti
- hrst rozinek
- hrst nasekaných ořechů (vlašské nebo lískové)
Na závěr:
- 3 bílky (zbylé z vajec)
- špetka soli
- 1–2 lžíce cukru (na oslazení sněhu – volitelně)
Na vymazání:
- máslo
Postup na přípravu žemlovky
1. Mléko rozkvedláme se žloutky a namočíme do něj pečivo, aby se nasáklo, ale nerozpadlo.
2. Z tvarohů, jogurtu, žloutku a cukru smícháme hladkou tekutější směs.
3. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle.
4. Vyšší pekáč vymažeme máslem.
5. Jako první položíme vrstvu pečiva, tu pomažeme tvarohovou směsí a nakonec jablky.
6. Jablka posypeme nasekanými ořechy, rozinkami a skořicovým cukrem.
7. Vrstvy opakujeme, dokud máme dost surovin a místo v pekáči.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu.
9. V průběhu pečení vyšleháme sníh ze zbylých bílků a 15 minut před koncem pečení jím potřeme vršek žemlovky.
Žemlovka chutná teplá i studená
Žemlovku můžete jíst hned po upečení jako hlavní chod nebo dezert. Ostatně jako hlavní chod si ji možná pamatujete ze školní jídelny. Výborně chutná i druhý den za studena, když se trochu rozleží a všechny chutě se vzájemně propojí. Osobně mám žemlovku nejraději studenou se šálkem dobré kávy. Dětem ji servíruji s kakaem, ale vždycky nejpozději po obědě nebo jako svačinku před tím, než vyběhnou ven. Kombinace kakaa a sladké žemlovky je totiž něco, co ze sebe musejí před spaním vyběhat 🙂

Housková stařenka se sněhovou kapuckou: Žemlovka s tvarohem a smaženými jablíčky, která zahřeje na srdci
