Placky z vařených brambor jsou nejen úspornou, ale i velice chutnou obměnou klasických bramboráků. Můžete díky nim spotřebovat zbylé uvařené brambory nebo i kaši. Stačí přidat pár základních surovin, které má doma každý. Výsledkem jsou navenek křupavé, uvnitř vláčné placky se svěží chutí i vůní, kterou dodává jarní cibulka a zelená petrželka. Výhodou je i variabilita – tyto „bramboráky“ můžete obohatit sýrem, bylinkami nebo různými druhy zeleniny.
Vůně, chuť a zdraví
Jarní cibulka, kterou v receptu použijete, však není pouhou chuťovou složkou, ale přináší i zdravotní benefity: obsahuje vitaminy C a K, kyselinu listovou a v neposlední řadě i látky podporující jak trávení, tak imunitu. Chuť má jemně štiplavou a texturu křehkou, takže skvěle kontrastuje s měkkostí brambor. Oproti obyčejné bílé cibuli je lépe stravitelná, snášejí ji často i citlivější jedinci. Bonusem je v tomto případě i svěží zelená barva, která dodá plackám lákavý vzhled.
Ingredience:
- Brambory – 1 kg;
- Máslo – 50 g;
- Sůl – 1,5 čajové lžičky;
- Jarní cibulka – 40 g;
- Zelená petrželka – 30 g;
- Tvrdý sýr – 100 g;
- Vejce – 2 ks;
- Mletý černý pepř – ½ čajové lžičky;
- Zakysaná smetana – 100 g;
- Hladká mouka – 5 lžic.
Postup:
- Brambory oloupejte a uvařte doměkka.
- Přidejte k nim máslo a 1 čajovou lžičku soli.
- Vše společně rozmačkejte.
- Jarní cibulku i petrželku nakrájejte najemno.
- Sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
- Petrželku, cibulku i sýr smíchejte s rozšťouchanými bramborami.
- Do vedlejší misky rozklepněte vejce, přidejte k nim sůl, mletý černý pepř a zakysanou smetanu.
- Vše společně smíchejte, přisypte mouku a vypracujte těsto.
- Tvořte malé bochánky (asi jako když děláte karbanátky) a z nich následně placky.
- Na pánvi rozehřejte 70 ml rostlinného oleje.
- Bramborové placky smažte na středním plamenu dozlatova.
- Tyto bramborové placky můžete servírovat jako klasické bramboráky, přidat k nim dip ze zakysané smetany nebo je použít jako přílohu k masu či omáčkám.
Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Jihočeská kulajda s vůní venkova a s dary z našich lesů: Krémová polévka pro milovníky hub
