Placky z vařených brambor jsou nejen úspornou, ale i velice chutnou obměnou klasických bramboráků. Můžete díky nim spotřebovat zbylé uvařené brambory nebo i kaši.  Stačí přidat pár základních surovin, které má doma každý. Výsledkem jsou navenek křupavé, uvnitř vláčné placky se svěží chutí i vůní, kterou dodává jarní cibulka a zelená petrželka. Výhodou je i variabilita – tyto „bramboráky“ můžete obohatit sýrem, bylinkami nebo různými druhy zeleniny.

Vůně, chuť a zdraví

Jarní cibulka, kterou v receptu použijete, však není pouhou chuťovou složkou, ale přináší i zdravotní benefity: obsahuje vitaminy C a K, kyselinu listovou a v neposlední řadě i látky podporující jak trávení, tak imunitu. Chuť má jemně štiplavou a texturu křehkou, takže skvěle kontrastuje s měkkostí brambor. Oproti obyčejné bílé cibuli je lépe stravitelná, snášejí ji často i citlivější jedinci. Bonusem je v tomto případě i svěží zelená barva, která dodá plackám lákavý vzhled.

Ingredience:

  • Brambory – 1 kg;
  • Máslo – 50 g;
  • Sůl – 1,5 čajové lžičky;
  • Jarní cibulka – 40 g;
  • Zelená petrželka – 30 g;
  • Tvrdý sýr – 100 g;
  • Vejce – 2 ks;
  • Mletý černý pepř – ½ čajové lžičky;
  • Zakysaná smetana – 100 g;
  • Hladká mouka – 5 lžic.
Obrázek k receptu: Nejen pro spotřebování zbytků z lednice: Lákavé a voňavé bramborové placky jako od maminky
Foto: Uživatel Nein Arimasen/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Nejen pro spotřebování zbytků z lednice: Lákavé a voňavé bramborové placky jako od maminky

Postup:

  • Brambory oloupejte a uvařte doměkka.
  • Přidejte k nim máslo a 1 čajovou lžičku soli.
  • Vše společně rozmačkejte.
  • Jarní cibulku i petrželku nakrájejte najemno.
  • Sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Petrželku, cibulku i sýr smíchejte s rozšťouchanými bramborami.
  • Do vedlejší misky rozklepněte vejce, přidejte k nim sůl, mletý černý pepř a zakysanou smetanu.
  • Vše společně smíchejte, přisypte mouku a vypracujte těsto.
  • Tvořte malé bochánky (asi jako když děláte karbanátky) a z nich následně placky.
  • Na pánvi rozehřejte 70 ml rostlinného oleje.
  • Bramborové placky smažte na středním plamenu dozlatova.
  • Tyto bramborové placky můžete servírovat jako klasické bramboráky, přidat k nim dip ze zakysané smetany nebo je použít jako přílohu k masu či omáčkám.

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Obrázek k receptu na jihočeskou kulajdu

Jihočeská kulajda s vůní venkova a s dary z našich lesů: Krémová polévka pro milovníky hub

Obrázek k receptu na moravský bramborový salát

Moravský bramborový salát s jablky a osmahnutou slaninou: Bohatší verze klasického bramborového salátu nejen na Vánoce

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest