Také se vám někdy hodí recept typu „co dům dal“? Známe to asi všichni: Nestihli jsme nakoupit, je právě před výplatou, nebo se chystáme třeba na chalupu a potřebujeme jídlo „do ruky“. Proto jsou tu maminčiny bramboráky! Nebo cmunda, chcete-li. Milují je malí i velcí. S naším trikem se vám navíc nestane, že by brambory zhnědly, než zamísíte těsto.

Poklad ze země: brambory

Brambory patří mezi základní suroviny české kuchyně. Do Evropy se dostaly v 16. století z Ameriky; postupně si díky své výživové hodnotě, dostupnosti a rozmanitosti využití získaly popularitu. Obsahují komplexní sacharidy (proto jsou také využívány například ve stravovacím systému využívajícím tzv. sacharidové vlny), vitamin C, vlákninu a draslík. Spektrum jejich využití je široké: dají se vařit, péci, smažit i zapékat. V české kuchyni je hojně využíváme i do sladkých těst na koláče nebo knedlíky.

Obrázek k receptu: Voňavé a chutné maminčiny bramboráky: S touto ingrediencí se vždy povedou!
Foto: Uživatel Rkolarsky/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Voňavé a chutné maminčiny bramboráky: S touto ingrediencí se vždy povedou!

Ingredience na maminčiny bramboráky

  • Brambory varný typ C –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 900 g;
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 dcl;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 70 g (či dle potřeby);
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 6 stroužků;
  • Majoránka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • Kmín –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ¼ čajové lžičky;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • Sádlo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na smažení.

Postup přípravy bramboráků

  • Brambory nastrouhejte najemno.
  • Nechte je v cedníku pořádně okapat.
  • Po okapání z nich dobře vymačkejte tekutinu.
  • Vymačkané brambory dejte zpět do mísy.
  • Zalijte je horkým (ne vařícím) mlékem.
  • Poctivě promíchejte. Díky mléku zůstanou brambory světlé a těsto získá jemnost.
  • Přidejte mouku a vejce.
  • Osolte, přisypte kmín a majoránku.
  • Vložte prolisovaný česnek.
  • Těsto promíchejte, až vznikne kompaktní směs.
  • Na pánvi rozehřejte sádlo (sádlo je ideální, ale využít můžete i rostlinný olej).
  • Z bramborákového těsta tvořte placičky.
  • Smažte z obou stran dozlatova (první strana asi 3 minuty, druhá asi 2 minuty).
  • Hotové bramboráky vyskládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
  • Tip na servírování: Bramboráky jsou skvělé samotné, ale i jako příloha například k omáčkám (guláš) nebo jako součást „selského talíře“ (pečené maso, zelí, knedlíky, bramboráky, klobása). V některých krajích si je lidé dávají i s dipem ze zakysané smetany.
Obrázek receptu na Šťavnatý bramborák plněný masem a žampiony

Šťavnatý bramborák plněný masem a žampiony, na kterém si pochutnáte

Zelné placky

Zelňáky s mletým masem

Zdroj:  Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest