Také se vám někdy hodí recept typu „co dům dal“? Známe to asi všichni: Nestihli jsme nakoupit, je právě před výplatou, nebo se chystáme třeba na chalupu a potřebujeme jídlo „do ruky“. Proto jsou tu maminčiny bramboráky! Nebo cmunda, chcete-li. Milují je malí i velcí. S naším trikem se vám navíc nestane, že by brambory zhnědly, než zamísíte těsto.
Poklad ze země: brambory
Brambory patří mezi základní suroviny české kuchyně. Do Evropy se dostaly v 16. století z Ameriky; postupně si díky své výživové hodnotě, dostupnosti a rozmanitosti využití získaly popularitu. Obsahují komplexní sacharidy (proto jsou také využívány například ve stravovacím systému využívajícím tzv. sacharidové vlny), vitamin C, vlákninu a draslík. Spektrum jejich využití je široké: dají se vařit, péci, smažit i zapékat. V české kuchyni je hojně využíváme i do sladkých těst na koláče nebo knedlíky.
Ingredience na maminčiny bramboráky
- Brambory varný typ C – 900 g;
- Mléko – 2 dcl;
- Vejce – 1 ks;
- Hladká mouka – 70 g (či dle potřeby);
- Česnek – 6 stroužků;
- Majoránka – 1 čajová lžička;
- Kmín – ¼ čajové lžičky;
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Sádlo – na smažení.
Postup přípravy bramboráků
- Brambory nastrouhejte najemno.
- Nechte je v cedníku pořádně okapat.
- Po okapání z nich dobře vymačkejte tekutinu.
- Vymačkané brambory dejte zpět do mísy.
- Zalijte je horkým (ne vařícím) mlékem.
- Poctivě promíchejte. Díky mléku zůstanou brambory světlé a těsto získá jemnost.
- Přidejte mouku a vejce.
- Osolte, přisypte kmín a majoránku.
- Vložte prolisovaný česnek.
- Těsto promíchejte, až vznikne kompaktní směs.
- Na pánvi rozehřejte sádlo (sádlo je ideální, ale využít můžete i rostlinný olej).
- Z bramborákového těsta tvořte placičky.
- Smažte z obou stran dozlatova (první strana asi 3 minuty, druhá asi 2 minuty).
- Hotové bramboráky vyskládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Tip na servírování: Bramboráky jsou skvělé samotné, ale i jako příloha například k omáčkám (guláš) nebo jako součást „selského talíře“ (pečené maso, zelí, knedlíky, bramboráky, klobása). V některých krajích si je lidé dávají i s dipem ze zakysané smetany.

Šťavnatý bramborák plněný masem a žampiony, na kterém si pochutnáte

Zelňáky s mletým masem
Zdroj: Autorský text, Healthline