Možná vás tento recept překvapí už jen tím, že existuje. Buchty, jak je známe z dětství, jsou obvykle totiž sladké. Nadýchané, kynuté, pocukrované, zapečené v řadách v pekáči. Jenže tahle varianta míří úplně jiným směrem. Uvnitř se neschovává žádná marmeláda ani tvaroh. Nýbrž voňavá houbová směs, která v kombinaci s vláčným těstem vytváří nečekaně dokonalý chuťový zážitek.
Tento recept stojí někde mezi pečivem a hlavním chodem. Je natolik sytý, že vás spolehlivě zasytí na oběd, ale zároveň se výborně hodí i jako netradiční pohoštění nebo piknikové občerstvení.
Recept na buchty s houbovou náplní
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 100 ml másla
Náplň:
- 2 hrnky sušených hub
- 1 lžička másla
- 100 g anglické slaniny
- drcený kmín
- sůl a pepř
- 1 cibule
- petrželka
Postup přípravy slaných buchet s houbovou náplní
1. V míse smícháme cukr s rozdrobeným droždím, poté přilejeme mléko se žloutkem a vajíčkem.
2. Do rozmíchané směsi přidáme rozpuštěné máslo, osolíme, opepříme a přisypeme mouku.
3. Celé vypracujeme na těsto a necháme na teplém místě nakynout.
4. Cibuli a slaninu nakrájíme najemno a opečeme na rozehřátém másle, potom přidáme houby, kmín, sůl, pepř a nakonec podusíme s petrželkou.

Nadýchané domácí slané buchty plněné sýrovou náplní a sypané sezamem
5. Vykynuté těsto rozválíme a rozdělíme na deset stejně velkých dílků.
6. Jednotlivé dílky naplníme zchladlou směsí hub a zabalíme jako buchtu.
7. Buchty potřeme rozpuštěným máslem a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
8. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.
Závěr
Slané buchty s houbovou náplní jsou originální a syté. Chutnají skvěle teplí i studené. Navíc jsou součástí toho nejlepšího z české kuchyně, protože obsahují kynuté těsto a lesní houby. Jak víme, Češi jsou vášniví houbaři.

Slané Buchty s česnekový dresingem: Exkluzivní příloha nejen k boršči
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI