Květák patří mezi nejuniverzálnější zeleninu vůbec. Můžeme ho proměnit v jakoukoliv pochoutku chceme. Snadno ho uvaříme, upečeme, usmažíme nebo třeba naložíme. Navíc je květák specifický v tom, že si ho oblíbí i jedinci, kteří jinak zelenině moc nadějí nedávají.

V tomto receptu si upečeme květák obalený v lahodném smetanovo – sýrovém těstíčku. Tuto formu přípravy jsem zvolila kvůli tomu, že je lehčí a zdravější, než smažená varianta. Těstíčko je ve výsledku také velmi chutné a křupavé, takže nevidím důvod, proč si trochu neušetřit zdraví.

Recept na květák ve smetanovo – sýrovém těstíčku upečený na skus

Ingredience pro přípravu

  • 1 středně velký květák
  • plátek másla

Smetanovo sýrové těstíčko:

  • 250 ml smetany 33%
  • 3 vejce
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 70 g strouhaného sýra
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy pečeného květáku v těstíčku

1. Smetanu nalijeme do misky, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.

2. Květák rozdělíme na růžičky a obalíme ho v těstíčku.

3. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pokud nám těstíčko zbyde. přilijeme ho do plechu.

Květákové placky

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

4. Ještě přidáme plátek másla a upečeme, aby byl květák tak akorát na skus.

5. Lze péct v troubě nebo Remosce.

Pečený obalovaný květák.
Foto: freepik.com, Pečený obalovaný květák.

Květák je úžasná surovina

Květák by měl mít zařazený ve svém jídelníčku naprosto každý. Skvěle si na něm pochutnáte a tělu dodá dávku zdravých látek. Navíc ho připravíte na sto způsobů. Jeho předostí je hlavně vysoká výživová hodnota s velkým množstvím vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Navíc je květák nízkokalorický, takže se hodí do dietních jídelníčků.

Obrázek receptu na Zapékaný květák s brambory a sýrem zdobený karamelizovanými rajčátky, pestrý a nevšedný nápad k obědu

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest