Květák patří mezi nejuniverzálnější zeleninu vůbec. Můžeme ho proměnit v jakoukoliv pochoutku chceme. Snadno ho uvaříme, upečeme, usmažíme nebo třeba naložíme. Navíc je květák specifický v tom, že si ho oblíbí i jedinci, kteří jinak zelenině moc nadějí nedávají.
V tomto receptu si upečeme květák obalený v lahodném smetanovo – sýrovém těstíčku. Tuto formu přípravy jsem zvolila kvůli tomu, že je lehčí a zdravější, než smažená varianta. Těstíčko je ve výsledku také velmi chutné a křupavé, takže nevidím důvod, proč si trochu neušetřit zdraví.
Recept na květák ve smetanovo – sýrovém těstíčku upečený na skus
Ingredience pro přípravu
- 1 středně velký květák
- plátek másla
Smetanovo sýrové těstíčko:
- 250 ml smetany 33%
- 3 vejce
- sůl a pepř
- 1 lžíce kari
- 1 lžíce mleté papriky
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce sušeného oregana
- 70 g strouhaného sýra
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy pečeného květáku v těstíčku
1. Smetanu nalijeme do misky, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
2. Květák rozdělíme na růžičky a obalíme ho v těstíčku.
3. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pokud nám těstíčko zbyde. přilijeme ho do plechu.

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření
4. Ještě přidáme plátek másla a upečeme, aby byl květák tak akorát na skus.
5. Lze péct v troubě nebo Remosce.
Květák je úžasná surovina
Květák by měl mít zařazený ve svém jídelníčku naprosto každý. Skvěle si na něm pochutnáte a tělu dodá dávku zdravých látek. Navíc ho připravíte na sto způsobů. Jeho předostí je hlavně vysoká výživová hodnota s velkým množstvím vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Navíc je květák nízkokalorický, takže se hodí do dietních jídelníčků.

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI