Zapékání masa ve vrstvách s bramborami představuje skvělý způsob, jak snadno a s minimálním množstvím nádobí připravit skvělý oběd, večeři nebo pohoštění pro slavnostní příležitosti. V našich končinách se takto připravuje například oblíbená živáňská pečeně, u níž se vrství maso, brambory a cibule. Právě spojení těchto surovin dodává tělu bílkoviny, vlákninu i komplexní sacharidy. Nepřeženeme-li to například se solí, jde tedy o jídlo nutričně vyvážené, přitom ale chutné a šťavnaté.

Když se zelenina snoubí s masem

Brambory představují přirozený zdroj draslíku, vitamínu C i rezistentního škrobu, pomáhají tedy našemu imunitnímu systému i střevnímu mikrobiomu. S masem dostáváme do těla důležité aminokyseliny a železo, které je pro náš organismus dobře vstřebatelné. Pozor ale je potřeba dát na kvalitu zdrojů. A když si u svého farmáře zakoupíte k masu i zeleninu (například papriky, rajčata nebo cuketu), určitě neprohloupíte. Získáte tím totiž i cenné antioxidanty. Vaše skvělé jídlo tak nezatíží zažívání, ale stane se zdrojem zdraví a dlouhodobé sytosti.

Ingredience:

  • Velké brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Velká bílá cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Sůl – podle chuti;
  • Rozmarýn –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠podle chuti;
  • Mletá sladká paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle chuti;
  • Maso vhodné na steaky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kg;
  • Pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle potřeby;
  • Hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce.
Obrázek k receptu: Sláva vrstvení: Maso a brambory pod „peřinkou“ plnou bílkovin
Foto: YouTube/Rychle a chutně, Recept na: Sláva vrstvení: Maso a brambory pod „peřinkou“ plnou bílkovin

Postup:

  • Brambory nakrájejte na plátky.
  • Vyskládejte je do nepřilnavé pečicí formy.
  • Cibuli nakrájejte na půlkolečka, poté ji přidejte k bramborám.
  • Osolte, posypte paprikou a rozmarýnem.
  • Maso nakrájejte na plátky silné asi jako řízky a z obou stran jej naklepejte.
  • Osolte, opepřete, potřete hořčicí a dobře promíchejte v misce.
  • Sýr nastrouhejte nahrubo; ve zvláštní misce jej smíchejte s vejcem, majonézou, zakysanou smetanou, solí a bazalkou.
  • Na brambory vyskládejte maso a zakryjte jej „peřinkou“ ze sýrové majonézy.
  • Zakryjte alobalem a pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  • Sundejte fólii a pečte dalších 10 minut.
Obrázek receptu na Krkovičku ve šlehačce s brambory-jemnost a síla v jednom pekáči

Krkovička ve šlehačce s bramborami: Vše z jednoho hrnce. Jemnost a síla v jednom pekáči

Obrázek k receptu: Snadné a báječné: zapečené „pizza“ chlebíčky z listového těsta

Místo nudných chlebíčků připravte tento křupavý „pizza“ předkrm. Uhrane každou návštěvu

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest