Zapékání masa ve vrstvách s bramborami představuje skvělý způsob, jak snadno a s minimálním množstvím nádobí připravit skvělý oběd, večeři nebo pohoštění pro slavnostní příležitosti. V našich končinách se takto připravuje například oblíbená živáňská pečeně, u níž se vrství maso, brambory a cibule. Právě spojení těchto surovin dodává tělu bílkoviny, vlákninu i komplexní sacharidy. Nepřeženeme-li to například se solí, jde tedy o jídlo nutričně vyvážené, přitom ale chutné a šťavnaté.
Když se zelenina snoubí s masem
Brambory představují přirozený zdroj draslíku, vitamínu C i rezistentního škrobu, pomáhají tedy našemu imunitnímu systému i střevnímu mikrobiomu. S masem dostáváme do těla důležité aminokyseliny a železo, které je pro náš organismus dobře vstřebatelné. Pozor ale je potřeba dát na kvalitu zdrojů. A když si u svého farmáře zakoupíte k masu i zeleninu (například papriky, rajčata nebo cuketu), určitě neprohloupíte. Získáte tím totiž i cenné antioxidanty. Vaše skvělé jídlo tak nezatíží zažívání, ale stane se zdrojem zdraví a dlouhodobé sytosti.
Ingredience:
- Velké brambory – 2 ks;
- Velká bílá cibule – 1 ks;
- Sůl – podle chuti;
- Rozmarýn – podle chuti;
- Mletá sladká paprika – podle chuti;
- Maso vhodné na steaky – 1 kg;
- Pepř – podle potřeby;
- Hořčice – 1 lžíce;
- Tvrdý sýr – 200 g;
- Vejce – 1 ks;
- Majonéza – 2 lžíce;
- Zakysaná smetana – 2 lžíce.
Postup:
- Brambory nakrájejte na plátky.
- Vyskládejte je do nepřilnavé pečicí formy.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka, poté ji přidejte k bramborám.
- Osolte, posypte paprikou a rozmarýnem.
- Maso nakrájejte na plátky silné asi jako řízky a z obou stran jej naklepejte.
- Osolte, opepřete, potřete hořčicí a dobře promíchejte v misce.
- Sýr nastrouhejte nahrubo; ve zvláštní misce jej smíchejte s vejcem, majonézou, zakysanou smetanou, solí a bazalkou.
- Na brambory vyskládejte maso a zakryjte jej „peřinkou“ ze sýrové majonézy.
- Zakryjte alobalem a pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Sundejte fólii a pečte dalších 10 minut.

Krkovička ve šlehačce s bramborami: Vše z jednoho hrnce. Jemnost a síla v jednom pekáči

Místo nudných chlebíčků připravte tento křupavý „pizza“ předkrm. Uhrane každou návštěvu
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline