Houbová polévka – v našem případě žampionová polévka, se sýrem je vynikající pokrm, který kombinuje bohatou chuť hub a krémovou texturu sýra. Tento recept na polévku bohatě postačí i jako hlavní jídlo. Polévka je opravdu výživná. Pojďme se podívat na to, jak si tuto houbovou polévku můžete snadno připravit doma.
Na přípravu lahodné polévky z hnědých hub budete potřebovat
Připravte si papriku, mrkev, cibuli a samozřejmě houby. Nechtěl jsem použít obyčejnou vodu, tak jsem si připravila vývar ze zeleniny – červenou papriku, tři malé mrkve, pár malých cibulek a jednu zelenou cibuli, jsem měla zapomenutou v lednici. Vše jsem dala vařit s vodou a solí. Přidal jsem čtyři cherry rajčata a 500 g žampionů. Dvě houby jsem si nechal stranou na dekoraci a zbytek jsem nakrájel na větší kusy, které jsem osmahnula se zeleninou na pánvi s trochou oleje, soli a pepře. Poté jsem směs rozmixovala. Nechala jsem ji ale hrubší, aby byly kousky zeleniny ještě cítit. Do hrnce jsem dala máslo, směs z mixéru a vývar ze zeleniny. Vše jsem nechala vařit 3-4 minuty. Nakonec jsem polévku dochutila solí a pepřem. Polévku jsem podávala s krutony, sýrem a osmaženými houbami, a musím říct, že byla výtečná. Pokud máte podobné chutě jako já, určitě ji zkuste.
Recept na vynikající žampionovou polévku se sýrem
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Pánev
- Mixér
Suroviny
- 500 gramů žampionů
- 3 lžíce červené papriky (nakrájené na kostičky)
- 3 lžíce zelené cibule (nakrájené nadrobno)
- 3 lžíce mrkve (nakrájené nadrobno)
- olej
- 20 gramů másla
- parmazán, čedar
Postup
- Očistěte, umyjte a nakrájejte mrkev, papriku a cibuli.
Obrázek: bucataras, Připravená zelenina na vývar
- Vložte připravenou zeleninu do hrnce, osolte a vařte, dokud nezměkne.
- Očistěte houby. Dva žampiony nakrájejte na plátky a orestujte na pánvi s trochou soli.
- Zbytek žampionů nakrájejte na větší kousky a vložte do pánve spolu se zeleninou.
- Přidejte trochu oleje, osolte, opepřete a restujte asi 15 minut.
Obrázek: bucataras, Restování zeleniny na polévku
- Směs dejte do kuchyňského mixéru.
Obrázek: bucataras, Mixování zeleniny na polévku
- Nasekejte směs v robotu, ale ne do krémové konzistence.
Obrázek: bucataras, Zelenina připravené na polévku
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekanou směs z robotu a šťávu ze zeleninové polévky.
Obrázek: bucataras, Krémová houbová polévka se sýrem
- Nechte vařit 3-4 minuty, dochuťte solí a pepřem.
- Polévka by měla mít konzistenci mezi krémovou a tekutou.
Obrázek: bucataras, Vydatná houbová polévka se sýrem
- Vypněte oheň, polévku naběračkou nalijte do servírovací mísy.
- Přidejte strouhaný sýr, orestované žampiony a podávejte s krutony s olivovým olejem a mozaikovým pepřem.
Obrázek: bucataras, Sýrová houbová polévka