Čich a chuť jsou údajně nejsilnějšími smysly pro aktivaci dlouhodobé paměti. Na co si vy vzpomenete, když ucítíte čerstvě usmažený langoš? My letní venkovní koupaliště.
Dnes si uděláme ten originální a původní langoš, který doplníme oblíbenými surovinami. Jsme si vědomi toho, že se nejedná zrovna o dietní jídlo, ale jednou za čas je tato pochoutka rychlého občerstvení skvělým pokušením.
Recept na retro langoš
Připravíme si originální langoše s původní recepturou.
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Pánev
Suroviny
Ingredience na langoš
- 500 g Mouky
- 250 ml Mléka
- 25 g Čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného)
- 1 lžička Cukru
- 2 lžičky Soli
- 50 ml Oleje
Ingredience na česnekový dresing
- 3 stroužky Česneku
- 1 lžíce Oleje
- Voda
- Sůl
Ingredience na vrch langoše
- Zakysaná smetana
- Nastrouhaný sýr
- Červená cibule
- Salám nebo anglická slanina
- Klobása
Postup
- Do vlažného mléka přidáme droždí s cukrem.
- Dáme na teplé místo vzejít kvásek.
- Přidáme sůl a mléko. Pořádně prohněteme.
- Zakryjeme a dáme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Během kynutí prolisujeme česnek, osolíme ho a podlijeme vodou a olejem.
- Nadrobno nakrájíme červenou cibuli.
- Nakrájíme salám a klobásu, které orestujeme na pánvi.
- Jakmile je těsto nakynuté, mastnýma rukama roztahujeme a odtrháváme těsto tak, abychom získali 1 cm silné placky.
- Na rozpáleném oleji smažíme placky z každé strany asi 1 minutu.
- Ozdobíme a dochutíme dle našich chutí.