Tento koláč ve mně vyvolává nostalgii. Připomíná mi tradiční české recepty, které pekly naše babičky. Stačí zavřít oči a hned si vybavím vůni vanilky, máslového těsta a pečených višní, jak se line z kuchyně po celém stavení. I když je recept vlastně poměrně jednoduchý, zákusek vypadá a chutná jako z nejlepší cukrárny. Višně a pudink jsou dvě suroviny, které si tradičně dokonale rozumí.
Já osobně višně v kuchyni používám moc ráda, jsou příbuzné třešním, ale jejich výraznější kyselost skvěle vyvažuje sladké dezerty. Navíc obsahují spoustu antioxidantů, vitamínu C a minerálů, takže nejen chutnají skvěle, ale jsou i zdravé.
Recept na tradiční višňový koláč s vanilkovým pudinkem
Ingredience na těsto
- 100 g studeného másla
- 210 g mouky
- 60 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Ingredience na pudink
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 90 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
- 60 g másla
Ingredience na višňový džem
- 350 g mražených višní
- 90 g cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
Ingredience navíc
- 30 g mandlových lupínků
Postup přípravy koláčového korpusu
1. Nakrájené máslo smícháme s moukou a solí, vznikne nám drobenka.
2. Vejce ušleháme s cukrem a zašleháme do drobenky.
3. Vypracujeme těsto a vyválíme ho na plát asi 2 mm silný. Dáme na 20 minut do lednice.

Tradiční závin ve čtyřech podobách – makový, ořechový, jablečný a višňový
4. Plát těsta dáme do kulaté formy o průměru 24 cm a dno propícháme vidličkou.
5. Korpus je vhodné před vložením do trouby zatížit, já jsem položila pečící papír a nasypala do něj fazole.
6. Vložíme formu do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 15 – 20 minut.
7. Poté odstraníme pečící papír s fazolemi a pečeme dalších 10 minut.
8. Hotový korpus necháme vychladnout.

Čokoládovo višňové řezy Bolero: Slavnostní řezy s jemným krémem a kakaovým korpusem
Příprava pudinku
1. Ohřejeme si mléko a v míse vyšleháme spolu vejce, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob.
2. Přidáme 100 ml ohřátého mléka a za stálého míchání vléváme do horkého mléka na sporáku.
3. Vaříme do zhoustnutí a za intenzivního míchání odstavíme.
4. Do hotového pudinku zapracujeme máslo.
5. Nakonec krém nalijeme do misky a zakryjeme potravinářskou fólií, Necháme vychladnout.
Postup přípravy višňového džemu do koláče
1. V hrnci s dvojitým dnem přivedeme k varu vypeckované višně s cukrem.
2. Kukuřičný škrob si zředíme s vodou a za stálého míchání nalijeme k višním.
3. Jakmile nám směs zhoustne, odstavíme za za stálého míchání vychladíme.

Tvarohová bublanina s ovocem – šťavnatá buchta, kterou zvládne každý
Dokončení
1. Na korpus rozetřeme rovnoměrně pudinkový krém.
2. Polijeme višněmi a posypeme mandlovými lupínky.
3. Dáme na 4 hodiny do lednice.
Zajímavost o višních
Kdysi lidé višně považovali za královské ovoce. Například Ludvík XIV. měl ve svých zahradách soukromé višňové sady. Proto si nechával velmi často péct višňové dezerty, patřily mezi nejoblíbenější na francouzském dvoře.
