Cibulové karbanátky jsou pokrmem oblíbeným v mnoha zemích. Cibule jakožto hlavní surovina v nich bývá kombinována s dalšími ingrediencemi, jako jsou brambory, vejce či strouhanka. Přesný původ tohoto jídla není zdokumentován. Cibule jako surovina má však v kulinářství po celém světě historii předlouhou. Pěstovali ji již staří Egypťané, kteří si ji cenili nejen pro její skvělou chuť, ale také pro symbolický význam spojený s věčným životem. Cibule je nejen chuťově výraznou, ale také dostupnou surovinou, proto patří k základu v mnoha tradičních pokrmech různých kultur.
Cibule jako poklad pro zdraví
Cibule je doslova vitamínovou bombou. Obsahuje množství vitamínů skupiny B, dále pak vitamín C, E a karoteny. Patří také mezi skvělé zdroje kyseliny listové. Z minerálů se v cibuli vyskytují důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód. Výraznou a významnou látku představuje také alicin, který je zodpovědný za antibakteriální a antibiotické účinky cibule. Také vašim dětem nejlépe zabírá na kašel cibulový macerát nebo odvar? To je právě díky alicinu. Cibulový odvar navíc posiluje žaludek a střeva. Nicméně, někteří lidé mohou být na cibuli citliví, zejména pokud mají syndrom dráždivého tračníku, případně jsou alergičtí či hypersenzitivní (pozn. red.: hypersenzitivita se často pojí i s různými handicapy, např. s migrénami, autismem nebo epilepsií, vysoce citliví ale mohou být i zcela zdraví lidé). V takové případě lze v některých receptech cibuli nahradit jemně nasekaným pórkem, fenyklem nebo celerem, které jídlu dodají podobnou texturu, i když chuť nebude úplně stejná. V případě našeho receptu je samozřejmě cibule základem, zcela ji nahradit asi nelze, ale dvě varianty přece jen do úvahy přichází: pórek nebo jarní cibulka, která je oproti klasické cibuli jemnější.
Ingredience:
- Cibule – 500 g;
- Česnek – 2 stroužky;
- Krupice – 100 g;
- Vejce – 2 ks;
- Sůl – dle chuti;
- Černý pepř – dle chuti;
- Olej na smažení – dle potřeby;
- Rajčatová šťáva – 400 ml.
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Dejte ji do mísy.
- Přidejte krupici, vejce, česnek a dle chuti osolte a opepřete.
- Dobře promíchejte a nechte směs asi 10 minut stát, aby se uležela.
- Na pánvi rozpalte trochu oleje.
- Ze směsi tvořte malé placičky.
- Smažte z obou stran dozlatova.
- Poté na vedlejší plotýnku postavte druhou pánev, do níž nalijte rajčatovou šťávu.
- Asi 3 až 4 minuty nechte šťávu probublávat.

Pečené kapustové karbanátky
- Jakmile jsou placičky hotové, dejte je všechny do pánve a zalijte rajčatovou šťávou.
- Duste pod poklicí asi 10 až 15 minut.
- Poté servírujte.

Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím křenovým zelím
Zdroj: Autorský text, YouTube, Jimeto