Když hledáte perfektní snídani, která je nejen lahodná, ale i zdravá, krémové ovesné vločky s javorovými sirupem a karamelizovanými banány jsou tou správnou volbou. Nejenže vás krásně zasytí, ale také vám dodají energii na celý den.
Věděli jste, že ovesné vločky jsou jedním z nejzdravějších celozrnných pokrmů. Jsou plné různých minerálů, vitamínů a vlákniny. Díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí na dlouhou dobu!
Příprava ovesné kaše je velmi jednoduchá a s našimi tipy a triky bude váš výsledek vždy dokonalý. Pokud máte rádi sladké recepty, přidejte se do naší skupiny s inspiracemi na Nejlepší sladké recepty.
Jak na dokonalou ovesnou kaši
- Přidáme špetku soli – udělá s ovesnými vločkami zázraky. Můžeme také přidat skořici, hvězdičku anýzu, kardamom nebo špetku mletého zázvoru pro zvýraznění chuti.
- Po přivedení vody/mléka (nebo rostlinné mléko) k varu snížíme teplotu a ovesné vločky jemně vaříme.
- Pro dokonale krémové ovesné vločky přidáme kousek másla na závěr vaření.
Triky, jak na dokonalou kaši už víte, tak pojďme se spolu podívat na náš recept.
Recept na Ovesné vločky s karamelizovanými banány
Potřebné suroviny kaši:
- 2 šálky ovesné vločky
- 4 šálky vody (lze nahradit mlékem rostlinným nebo živočišným)
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce másla
Suroviny na: Karamelizované banány
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce javorového sirupu
- 3 velké banány, nakrájené na plátky
Postup přípravy:
1. Do hrnce vložíme: ovesné vločky, vodu a sůl, takto vše vaříme na středně vysoké teplotě. Když voda začne vařit, snížíme teplotu a jemně vaříme 10-15 minut, dokud se voda nevstřebá do vloček.
2. Nyní sundáme vločky z tepla a přidáme máslo a necháme 10 minut odpočívat pod pokličkou.
3. Mezitím připravíme karamelizované banány. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup a společně povaříme, dokud nezačne směs bublat. Poté přidáme nakrájené banány a vaříme ve směsi 5 minut, dokud nezkaramelizují.
Hotovo, můžeme podávat ovesné vločky s karamelizovanými banány navrchu.
Co dalšího můžete přidat do ovesných vloček?
Možnosti jsou opravdu nekonečné. Zde je několik našich tipů:
- Různé druhy koření: Skořice, kardamom, zázvor, hřebíček a další.
- Přidáme čerstvé ovoce: Jablka, plátky banánů, čerstvé bobule, hrušky a další.
- Přidáme sušené ovoce: Rozinky, brusinky, kokosové lupínky a další.
- Máslo nahradíme ořechovým máslem: Arašídové, mandlové nebo kešu máslo.
- Přidáme ořechy a semínka: Mandle, pistácie, kešu, pekanové ořechy, chia semínka, lněná semínka a další.
- Dochutíme sladidly: Javorový sirup, med, datlový sirup nebo cukr podle chuti.