Věta „mám na plotně jíšku“ do nedávné doby zaznívala v českých domácnostech velice často. Mnozí z nás si nedovedli naše tradiční jídla představit jinak. K bramboračce či omáčkám toto prostě patřilo. Proč ten minulý čas? Současným trendem totiž je i naše jídla odlehčit, a to tak, že jim to chuť nejen nepokazí, ale často i vylepší.

Absence mouky a přítomnost například zeleniny nebo semínek navíc odpovídá i moderním (a hlavně zdravým) stravovacím trendům. Po určité úpravě pak můžete omáčky nebo husté polévky zařadit i do takových stylů, jako je například low carb (nízkosacharidové stravování) nebo sacharidové vlny. Stejně tak pokud musíte vyřadit ze svého jídelníčku lepek, budou se vám tyto tipy zaručeně hodit.

V hlavní roli: zelenina

Moderní kuchyňské přístroje nám umožňují přidání například mrkve, celeru, cukety nebo dýně. Stačí jednoduché uvaření doměkka a následné rozmixování tyčovým mixérem. Vzniklé pyré jen přimícháte do omáčky či polévky. Můžeme je doporučit do pokrmů s rajčatovým či smetanovým základem. Tato jídla díky uvedené zelenině získají příjemnou krémovost a lákavou barvu.

Obrázek k receptu: Zahušťování bez lepku: Snadná cesta ke zdraví, vitalitě a skvělé chuti!
Foto: Autor Blondýna 1984 / Creative Commons / CC BY-SA, Recept na: Zahušťování bez lepku: Snadná cesta ke zdraví, vitalitě a skvělé chuti!

Brambory jako levná a zdravá přísada

Brambory jsou opravdu všestrannou potravinou. Lze je využít nejen jako klasickou přílohu či základ do kaše, ale také do slaných i sladkých těst, do polévek… a jako zahušťovadlo! Jednoduše brambory nastrouhejte, uvařte nebo rozmačkejte. Skvěle vám zahustí například guláš nebo polévky, výborné jsou i do zelí. Jen pozor při low carb stravování, do něj se klasické brambory nehodí. Lze ale využít například batáty nebo tapioku.

Znovuobjevená perla: luštěniny

Obchody v dnešní době nabízí druhy, o jejichž existenci jsme dříve neměli tušení. Znali jste před dvaceti lety například černou čočku? Luštěniny jsou ceněné jako zdroj bílkovin a vlákniny. Čočku, cizrnu nebo bílé fazole stačí rozmixovat. Takto jednoduše vznikne zdravá přísada na zahušťování! Do čeho luštěniny využít? Chutnat vám budou zejména v krémových polévkách či pikantnějších omáčkách. Zbyla vám trocha luštěnin z předchozího dne? Šup s nimi do polévky nebo omáčky! Hojně je využívá například indická kuchyně, kombinace červené čočky a kari koření je přímo božská! Při přípravě exotických pokrmů využijete také další zahušťovací surovinu: kokosové mléko.

Obrázek receptu na smetanovou omáčku s bramborem a houbami.

Smetanová omáčka s bramborem a houbami: Krémová lahůdka připravená z vývaru

Vločky a semínka

Ovesné vločky zdaleka nemusíte používat jen do kaší. Vynikající jsou i do polévek, v nichž se rozvaří a zahustí je. Chia semínka zase po namočení vytvoří „gel“, který skvěle zahustí lehčí omáčky či polévky.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest