Rybízový vánek představuje perfektní způsob, jak zpracovat úrodu červeného rybízu do něžného dezertu. Kombinace křehkého piškotového těsta s kyselou rybízovou náplní a jemným bílým krémem vytváří harmonický zážitek, který skutečně připomíná lehkost vánku.

Tajemství tohoto dezertu spočívá v použití sněhu z bílků, který dodává těstu vzdušnost a křehkost. Želatina zajišťuje, že se krém dokonale spojí s rybízovou náplní a vytvoří stabilní vrstvu, která se krásně krájí. Červený rybíz přináší osvěžující kyselost, která vyvažuje sladkost krému.

Recept na křehký rybízový vánek s vanilkovým krémem

Délka pečení v troubě 15 minut při 180 stupních.

Ingredience pro přípravu

Piškotové těsto:

  • 4 žloutky
  • 4 bílky (na sníh)
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 ml oleje
  • 50 ml vody
  • 200 ml polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Rybízová náplň:

  • 500 g červeného rybízu
  • 200 ml vody
  • 1 vanilkový pudink (prášek)
  • 100 g cukru krupice

Bílý krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 400 g zakysané smetany
  • 70 g moučkového cukru
  • 250 g šlehačky na ušlehání
  • 1 sáček želatiny

Postup přípravy rybízového vánku s pěnovým krémem

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a vyložte velký plech pečicím papírem.

2. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte olej a vodu, stále šlehejte.

3. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do žloutkové směsi střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva.

4. Těsto rozprostřete na připravený plech a pečte 15 minut, dokud není zlatavé a pružné na dotek.

5. Pro rybízovou náplň smíchejte pudinkový prášek s cukrem ve 100 ml studené vody. Zbytek vody přiveďte k varu s rybízem.

Obrázek k receptu na rybízový vánek
Foto: Ilona Mikulecká, Rybízový dezert sladký vánek s pěnovým krémem

6. K vroucímu rybízu přidejte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Nechejte vychladnout.

7. Želatinu připravte podle návodu na obalu a nechejte mírně vychladnout, ale ne ztuhnut.

8. Tvaroh rozmíchejte s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou do hladka. Šlehačku ušlehejte a vmíchejte do tvarohové směsi.

9. Do krému postupně vmíchejte připravenou želatinu a rychle promíchejte, aby se rovnoměrně rozpustila.

10. Upečený piškot překrojte napůl. Spodní část potřete rybízovou náplní, přikryjte druhou polovinou.

11. Celý vánek obalte bílým krémem a uhlaďte. Nechejte v lednici přes noc ztuhnout.

12. Před podáváním nakrájejte ostrým nožem na porce.

Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Tipy redakce

  • Křehké těsto: Sníh z bílků vmíchávejte velmi opatrně, aby se nesrazil a těsto zůstalo vzdušné.
  • Stabilní krém: Želatinu přidávejte do krému ještě tekutou, ale ne horkou, jinak by se krém rozděli.
  • Rybízová náplň: Pokud je rybíz příliš kyselý, přidejte více cukru podle chuti při vaření s pudinkem.
  • Dokonalé krájení: Vánek nechejte v lednici alespoň 8 hodin, pak se bude lépe krájet a nerozpadne se.
Obrázek receptu na dvoubarevné tvarohové řezy.

Více vrstev, více chutí, více chuťové rozkoše: Vrstvené řezy s kakaovým základem, tvarohovým krémem a piškotovým korpusem

Obrázek receptu na Tropické potěšení: Kokosově-ananasová buchta zvaná orgasmus

Tropické potěšení: Kokosovo – ananasová buchta zvaná orgasmus

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest