Rybízový vánek představuje perfektní způsob, jak zpracovat úrodu červeného rybízu do něžného dezertu. Kombinace křehkého piškotového těsta s kyselou rybízovou náplní a jemným bílým krémem vytváří harmonický zážitek, který skutečně připomíná lehkost vánku.
Tajemství tohoto dezertu spočívá v použití sněhu z bílků, který dodává těstu vzdušnost a křehkost. Želatina zajišťuje, že se krém dokonale spojí s rybízovou náplní a vytvoří stabilní vrstvu, která se krásně krájí. Červený rybíz přináší osvěžující kyselost, která vyvažuje sladkost krému.
Recept na křehký rybízový vánek s vanilkovým krémem
Délka pečení v troubě 15 minut při 180 stupních.
Ingredience pro přípravu
Piškotové těsto:
- 4 žloutky
- 4 bílky (na sníh)
- 150 g moučkového cukru
- 50 ml oleje
- 50 ml vody
- 200 ml polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Rybízová náplň:
- 500 g červeného rybízu
- 200 ml vody
- 1 vanilkový pudink (prášek)
- 100 g cukru krupice
Bílý krém:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 400 g zakysané smetany
- 70 g moučkového cukru
- 250 g šlehačky na ušlehání
- 1 sáček želatiny
Postup přípravy rybízového vánku s pěnovým krémem
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a vyložte velký plech pečicím papírem.
2. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte olej a vodu, stále šlehejte.
3. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do žloutkové směsi střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva.
4. Těsto rozprostřete na připravený plech a pečte 15 minut, dokud není zlatavé a pružné na dotek.
5. Pro rybízovou náplň smíchejte pudinkový prášek s cukrem ve 100 ml studené vody. Zbytek vody přiveďte k varu s rybízem.
6. K vroucímu rybízu přidejte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Nechejte vychladnout.
7. Želatinu připravte podle návodu na obalu a nechejte mírně vychladnout, ale ne ztuhnut.
8. Tvaroh rozmíchejte s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou do hladka. Šlehačku ušlehejte a vmíchejte do tvarohové směsi.
9. Do krému postupně vmíchejte připravenou želatinu a rychle promíchejte, aby se rovnoměrně rozpustila.
10. Upečený piškot překrojte napůl. Spodní část potřete rybízovou náplní, přikryjte druhou polovinou.
11. Celý vánek obalte bílým krémem a uhlaďte. Nechejte v lednici přes noc ztuhnout.
12. Před podáváním nakrájejte ostrým nožem na porce.

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy
Tipy redakce
- Křehké těsto: Sníh z bílků vmíchávejte velmi opatrně, aby se nesrazil a těsto zůstalo vzdušné.
- Stabilní krém: Želatinu přidávejte do krému ještě tekutou, ale ne horkou, jinak by se krém rozděli.
- Rybízová náplň: Pokud je rybíz příliš kyselý, přidejte více cukru podle chuti při vaření s pudinkem.
- Dokonalé krájení: Vánek nechejte v lednici alespoň 8 hodin, pak se bude lépe krájet a nerozpadne se.

Více vrstev, více chutí, více chuťové rozkoše: Vrstvené řezy s kakaovým základem, tvarohovým krémem a piškotovým korpusem
