Žampiónová pomazánka je skvělá na pečivo nebo jako dip se zeleninou anebo s krekry. Je chutná a výživná a díky své krémové chuti a jemné houbové chuti je oblíbená k snídani, svačině, nebo jako součást slavnostních obložených mis. Můžeme si jí připravit na několik způsobů, podle toho jestli preferujeme hrubou nebo hladkou pomazánku. Ingredience můžeme buď nakrájet na kousky anebo rozmixovat.

Recept na Žampiónovou pomazánku

Ingradience na přípravu

  • 250 g žampiónu, případně jiných hub dle chuti a možnosti
  • 1 menší cibule
  • 4 vejce uvařená na tvrdo
  • 1 polévková lžíce másla
  • svazek pažitky
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • 1 lžíce smetany (12-18%)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

1. Houby nastrouháme na hrubém struhadlu.

Žampióny nastrouháme na struhadlu.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Žampióny nastrouháme na struhadlu.

2. Cibuli nakrájíme na drobno.

3. Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém restujeme cibuli i přidané nastrouhané houby.

S nakrájenou cibulí žampióny restujeme na másle.
Zdroj obrázku: obzarciuch, S nakrájenou cibulí žampióny restujeme na másle.

4. V době restování osolíme a opepříme. Houby restujeme do odpaření vody.

Restujeme do odpaření vody.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Restujeme do odpaření vody.

5. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

6. Vajíčka mezitím uvaříme na tvrdo a nakrájíme na drobno.

Vajíčka uvařená na tvrdo nakrájíme nadrobno.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Vajíčka uvařená na tvrdo nakrájíme nadrobno.

7. Vajíčka smícháme s vychladnutými houbami, přidáme na drobno nakrájenou pažitku, majonézu a smetanu.

Přidáme ostatní ingredience a promícháme.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Přidáme ostatní ingredience a promícháme.

8. Řádně promícháme, dle potřeby přidáme sůl a pepř.

Vše dostatečně promícháme.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Vše dostatečně promícháme.

9. Podáváme s chlebem nebo s oblíbeným pečivem, pomazánku můžeme ještě posypat nakrájenou pažítkou.

Podáváme s chlebem, posypané pažitkou.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Podáváme s chlebem, posypané pažitkou.

Tipy k podávání

Žampiónová pomazánka je velice univerzální a proto se nabízí vylepšení pro speciální příležitosti:

Můžeme jí vylepšit následovně:

S houbami shiitake nebo portobello : žampióny můžeme nahradit uvedenými houbami pro ozvláštnění chutě.

S ořechy : Přidáme nasekané vlašské nebo lískové ořechy pro křupavý kontrast k jemným pomazánkám.

S vínem Chceme li zvýrazniť chuť hub, můžetme během restování přidat trochu bílého vína a nechat ho zredukovat.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest