Žampiónová pomazánka je skvělá na pečivo nebo jako dip se zeleninou anebo s krekry. Je chutná a výživná a díky své krémové chuti a jemné houbové chuti je oblíbená k snídani, svačině, nebo jako součást slavnostních obložených mis. Můžeme si jí připravit na několik způsobů, podle toho jestli preferujeme hrubou nebo hladkou pomazánku. Ingredience můžeme buď nakrájet na kousky anebo rozmixovat.
Recept na Žampiónovou pomazánku
Ingradience na přípravu
- 250 g žampiónu, případně jiných hub dle chuti a možnosti
- 1 menší cibule
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- 1 polévková lžíce másla
- svazek pažitky
- 1 polévková lžíce majonézy
- 1 lžíce smetany (12-18%)
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
1. Houby nastrouháme na hrubém struhadlu.
2. Cibuli nakrájíme na drobno.
3. Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém restujeme cibuli i přidané nastrouhané houby.
4. V době restování osolíme a opepříme. Houby restujeme do odpaření vody.
5. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
6. Vajíčka mezitím uvaříme na tvrdo a nakrájíme na drobno.
7. Vajíčka smícháme s vychladnutými houbami, přidáme na drobno nakrájenou pažitku, majonézu a smetanu.
8. Řádně promícháme, dle potřeby přidáme sůl a pepř.
9. Podáváme s chlebem nebo s oblíbeným pečivem, pomazánku můžeme ještě posypat nakrájenou pažítkou.
Tipy k podávání
Žampiónová pomazánka je velice univerzální a proto se nabízí vylepšení pro speciální příležitosti:
Můžeme jí vylepšit následovně:
S houbami shiitake nebo portobello : žampióny můžeme nahradit uvedenými houbami pro ozvláštnění chutě.
S ořechy : Přidáme nasekané vlašské nebo lískové ořechy pro křupavý kontrast k jemným pomazánkám.
S vínem Chceme li zvýrazniť chuť hub, můžetme během restování přidat trochu bílého vína a nechat ho zredukovat.