V dnešním receptu vám ukáži přípravu skvělých zapečených bagetek nebo mini chlebíčků, kanapek. Toto slané pohoštění je chutnou, křupavou a hlavně vítanou změnou. Nic si nenalhávejme, chlebíčky jsou sice super pohoštění, ale už jaksi nudné. Tyto zapečené bagetky tvoří dojem snahy a potřeby hostům nabídnout něco výjimečného. Přípravu máte hotovou za pár minut, obzvláště když si předehřejete troubu předem.
Důležitý je podle mě zejména výběr sýra. V receptu jsem použila Eidam 45%, z těchto běžných sýrů můžeme použít jakýkoliv Eidam nebo Goudu. Pokud stojíte o mírně výraznější variantu, klidně přisypte trochu mozzarelly, parmazánu či cheddaru. Pro zpestření tácu namíchejte jednotlivé sýrové varianty, uniknete tak jisté fádnosti. Volbu pečiva nechám na vás. Použijte cokoliv od bagety, přes rohlík až po veku. Záleží na vašich možnostech a preferencích.
Recept na zapečené bagetky
Ingredience pro přípravu
- 100 g šunky
- 50 g suchého salámu
- 150 g sýra
- vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- lžíce sladké chilli omáčky
- 4 cherry rajčata
- 2 jarní cibulky
- sůl
- pepř
- rohlík, veka nebo bageta
Postup
1. Nejdříve do mísy nastrouháme šunku, sýr, salám a poté přidáme rajčátka s jarní cibulkou nakrájené na malé kousky.
2. V menší misce smícháme zakysanou smetanu, chilli omáčku, rozšlehané vejce, sůl, pepř a přimícháme k ostatním ingrediencím.
3. Pečivo nakrájíme na kolečka a na ně nandáme hotovou směs.
4. Pokládáme na plech a pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů.
5. Upečené naservírujeme na talíř a můžeme podávat.
Zvolte vhodné víno k pohoštění
K těmto zapečeným bagetkám skvěle pasuje takové víno, které doplní a zvýrazní chuť sýra a křupavého pečiva. Z bílých vín doporučujeme Chardonnay, které je dokonalé k sýrovým pokrmům. Díky své plnosti a máslovým tónům dobře ladí právě se sýrem. Pokud máte v plánu nalévat červené víno, skvělou volbou bude Pinot Noir. Toto víno je lehčí s jemně ovocnými tóny. Jde o univerzální volbu, která nepřebije chuť sýrů a bagetky.