Obyčejně vypadající rodinná večeře vám neskutečně zachutná. Nejde pouze o zapečené brambory. Díky mletému masu, které pustí šťávu skrze nakrájené kousky brambor, dostanete opravdové gastronomické dobrodružství. Vše zakryté sýrem, se kterým se pokrm zjemní a na pekáči sjednotí. Recept je velmi snadný a nevyžaduje nijak speciální suroviny. Pokrm si v celé rodině určitě oblíbíte a stane se součástí vašeho pravidelného stolování.

Recept na zapečené brambory s mletým masem

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • 400 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g drcených rajčat
  • olej
  • cibule
  • sůl a pepř
  • červená paprika
  • oregano
  • bobkový list
  • mozzarella
  • zelená cibulka

Postup přípravy

1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na měsíčky.

2. V hlubší pánvi si rozehřejeme trochu oleje a přidáme nakrájené brambory, které asi 15 minut pod pokličkou restujeme.

3. Během smažení osolíme a opepříme, také dochutíme červenou paprikou a oreganem.

Během smažení osolíme a opepříme, také dochutíme červenou paprikou a oreganem.
Zdroj obrázku: dans la cuisine de sou, Během smažení osolíme a opepříme, také dochutíme červenou paprikou a oreganem.

4. Orestované brambory přesuneme na plech nebo do zapékací mísy a prozatím dáme stranou.

5. V čisté pánvi orestujeme mleté maso a jakmile nám zhnědne, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.

6. Promícháme a restujeme přibližně 3 minuty.

7. K masu přidáme drcená rajčata , osolíme a opepříme, posypeme špetkou oregana a promícháme.

K masu přidáme drcená rajčata , osolíme a opepříme, posypeme špetkou oregana a promícháme.
Zdroj obrázku: dans la cuisine de sou, K masu přidáme drcená rajčata , osolíme a opepříme, posypeme špetkou oregana a promícháme.

8. Během smažení přidáme prolisovaný česnek, podlijeme trochou vody a vhodíme do pánve bobkový list. Opět promícháme.

9. Nyní směs přibližně 7 minut podusíme pod pokličkou a poté ji nalejeme na brambory připravené na plechu.

10. Směs rovnoměrně rozprostřeme po bramborách a na směs rozložíme nakrájenou mozzarellu.

Směs rovnoměrně rozprostřeme po bramborách a na směs rozložíme nakrájenou mozzarellu.
Zdroj obrázku: dans la cuisine de sou, Směs rovnoměrně rozprostřeme po bramborách a na směs rozložíme nakrájenou mozzarellu.

11. Nakonec ještě vše posypeme nastrouhaným sýrem, zelenou cibulkou a oreganem.

Nakonec ještě vše posypeme nastrouhaným sýrem, zelenou cibulkou a oreganem.
Zdroj obrázku: dans la cuisine de sou, Nakonec ještě vše posypeme nastrouhaným sýrem, zelenou cibulkou a oreganem.

12. Celý plech pokapeme olivovém olejem a nyní dáme péct na 200°C na 15 minut.

Experimentujte s přísadami

Nebojte se trochu zaexperimentovat s kořením, nebo typem sýra. Na povrch se určitě hodí například čedar, který dodá jídlu aromatičtější nádech. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, do mletého masa přisypte trochu chilli. Chcete-li získat exotičtější večeři, určitě by stála za vyzkoušení špetka kari.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest