Tyto zapékané brambory s masem a pikantním nálevem se u nás staly klasikou, když je potřeba uvařit nějaký jednoduchý, ale výborný pokrm. Původně jsem hledala způsob, jak jednoduše zužitkovat vepřovou pečeni, a vznikl z toho tento sytý, ale přitom velmi šťavnatý pokrm. Kunovjanka dodá jídlu příjemnou ostrost a kyselost, která skvěle vyvažuje sytost brambor a smetany. Zapomeňte na zdlouhavé předsmažení masa a omáčky – tady vše zvládnete pouhým vrstvením a trouba udělá většinu práce za vás.

Klíčem k tomuto receptu je vrstvení a trpělivost. Z vlastní zkušenosti vím, že někteří lidé dělají chybu v tom, že brambory krájejí příliš tlusté a maso nedochutí. Brambory musejí být nakrájené tenčí, aby se stihly propéct a nasát smetanu. A ještě, než se do toho pustíme, můj tip zní: nevylévejte nálev z naložené zeleniny (hodit se vám bude třeba kunjovanka), podlijte jím jednu z vrstev masa, získáte tak intenzivnější zeleninovou chuť a pomůžete masu zůstat maximálně šťavnaté.

Recept na zapékané brambory s vepřovou pečení a kunovjankou

  • Celková délka přípravy: 2 hodiny
  • Doba aktivní přípravy: 20 až 30 minut
  • Pečení: 1 hodina 45 minut (zahrnuje pečení zakryté a odkryté)
  • Počet porcí: 4 až 6 porcí

Ingredience k přípravě smetanových zapékaných brambor s masem

Základ:

  • 1,2 až 1,5 kg brambor (varný typ B nebo C)
  • 600 g vepřové pečeně (nebo jiného libového masa, například krkovice či kuřecích prsou)
  • 1 sklenice Kunovjanky (nebo jiné zeleninové sterilované směsi)
  • 1/2 sklenice nálevu z Kunovjanky
  • 250 ml 31% smetany ke šlehání

Koření na brambory:

  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky červené mleté papriky
  • 1 lžička grilovacího koření s česnekem
  • 1 lžička soli

Koření na maso:

  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička čerstvě mletého ďábelského koření (nebo chilli vloček pro ostrost)
  • 1 lžička sladké mleté papriky
Obrázek k receptu na smetanové zapékané brambory s vepřovou pečení
Foto: Cooky.cz, recept na metanové zapékané brambory s vepřovou pečení

Jak postupuji při přípravě zapékaných brambor s vepřovou pečení

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si větší zapékací mísu nebo pekáč, který je dostatečně hluboký na vrstvení.

2. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka o tloušťce přibližně 2 až 3 mm. Nakrájené brambory v míse promíchejte s olejem, červenou mletou paprikou, grilovacím kořením s česnekem a solí, aby se koření dostalo na každý plátek.

3. Vepřovou pečeni nakrájejte na tenké plátky, které lehce rozklepejte pěstí nebo paličkou, aby se maso rychleji propékaloa změklo. Maso po obou stranách okořeňte solí, pepřem, ďábelským kořením a mletou paprikou.

4. Na dno zapékací mísy rozložte první vrstvu ochucených brambor. Měla by pokrýt celé dno pekáče.

5. Na brambory rozložte první polovinu ochucených plátků masa, které by měly pokrýt co největší plochu.

6. Maso přikryjte polovinou Kunovjanky a přidejte přibližně 1/2 sklenice nálevu z Kunovjanky, který dodá šťávu a zeleninovou chuť.

Obrázek receptu na Moravanku, domácí sterilovaný zeleninový salát

Domácí moravanka: Oblíbený zeleninový salát s typickou pikantní chutí

7. Následujte další vrstvou brambor, druhou vrstvou masa a celé jídlo dokončete vrstvou brambor, které zakryjte zbylou Kunovjankou.

8. Zapékací mísu přikryjte víkem nebo alobalem, abyste zajistili, že se maso a brambory propékají ve vlastní páře a zůstanou vlhké. Vložte do předehřáté trouby a pečte zakryté jednu až jednu a půl hodiny.

9. Po uplynutí této doby mísu vyndejte, sejměte pokličku nebo alobal a celý pokrm rovnoměrně zalijte smetanou ke šlehání.

10. Pečte odkryté dalších 30 minut, dokud se smetana krásně nevsákne do brambor a povrch nezezlátne a nezačne bublat. Před podáváním nechte 5 až 10 minut odpočinout, aby se chutě propojily a jídlo se při krájení nerozpadalo.

Tipy redakce

  • Maso nechte marinovat déle: Pokud máte čas, ochucené plátky vepřové pečeně nechte v koření odpočinout minimálně 30 minut, ideálně však přes noc v lednici. Maso tak nasákne chutě a po upečení bude ještě křehčí a aromatičtější.
  • Použijte kvalitní smetanu 31%: Pro maximální krémovitost a hutnou, nesrážející se omáčku je klíčové použít smetanu s vysokým obsahem tuku (minimálně 31%). Řidší smetana by mohla mít tendenci se srazit.
  • Nešetřete na ochucení brambor: Brambory potřebují hodně soli a koření, jelikož velké množství smetany a zeleniny chutě tlumí. Nebojte se brambory výrazně okořenit, protože během pečení ztratí část intenzity.
  • Pro extra křupavou kůrku přidejte sýr: Pokud preferujete křupavou kůrku, 15 minut před koncem pečení, kdy už je pokrm zalitý smetanou, posypte povrch brambor nastrouhaným eidamem (například 40% tučnosti) a nechte dopéct dozlatova.
Recept na kotletu z alobalu

Šťavnatá kotleta v alobalu, co se rozpadá pod vidličkou. Se šťávičkou, máslovými bramborami a salátkem z pekingského zelí

Recept na farmářské brambory z pekáčku

Farmářské brambory: Venkovská dobrota z jednoho pekáčku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest