Kdo by nemiloval špagety? Zapečená verze z nich dělá vydatné, a přitom snadné a rychlé jídlo, které si oblíbí celá rodina. Tento recept je navíc geniální v tom, že skvěle zužitkuje zbytky pečeného nebo vařeného masa. Samozřejmě lze použít i klasické mleté maso. Přesně takhle vznikají ta nejlepší jídla, kdy se z mála vykouzlí něco nečekaně dobrého. A k tomu ten dokonale rozpuštěný sýr na povrchu… mňam!

Tajemstvím těchto zapečených špaget je kombinace mletého masa, cibule a česneku, která tvoří skvělý základ pro omáčku. Kečup dodá sladkost a rajčatovou chuť, zatímco oregano se postará o středomořskou vůni, která se krásně snoubí s hutnou chutí masa. Poslední, a neméně důležitou, ingrediencí je tvrdý strouhaný sýr. Po rozpečení vytvoří zlatavou krustu, která chrání špagety před vysušením a dodá jim ten správný „zapečený“ charakter.

Recept na zapečené špagety s masem a sýrem

Délka přípravy 10 minut + 20 až 25 minut pečení.

Ingredience k přípravě

  • Mleté hovězí maso nebo mix, případně zbytek pečeného nebo vařeného masa (asi 300 gramů)
  • 400 gramů špaget
  • 250 až 300 ml kečupu
  • Sušené oregano
  • 2 až 3 cibule
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • Olej
  • 150 gramů tvrdého sýra

Postup přípravy zapečených těstovin s masem

1. Pokud máte zbytky již hotového masa, tak jej pokrájejte na drobnější kousky, aby se dobře spojilo s omáčkou. Mleté maso stačí lehce dosolit, případně opepřit.

2. Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět pokrájenou cibuli.

3. Když je cibule měkká, přidejte k ní pokrájené maso, oregano a společně osmažte.

4. Sejměte pánvičku z plamene a vmíchejte prolisovaný česnek a kečup. Vše promíchejte a dejte stranou.

5. Mezitím si uvařte špagety podle návodu na obalu, a jakmile jsou al dente, sceďte je.

6. Nyní smíchejte obsah pánve se špagetami a důkladně promíchejte, aby byly všechny špagety obalené masovou směsí.

7. Směs urovnejte do pekáče a vložte do trouby, kterou jste si předem vyhřáli na 200 stupňů.

8. Po 15 až 20 minutách vytáhněte pekáč z trouby a posypte povrch strouhaným sýrem.

9. Vraťte do trouby a pečte, dokud se sýr neroztaví a nezezlátne. To bude trvat jen pár minut.

10. Po vyjmutí z trouby podávejte, nejlépe se zeleninovým salátem.

Obrázek k receptu na zapečené těstoviny
Foto: Cooky.cz, recept na zapečené těstoviny

Tipy redakce

  • Chuťová variace: Místo pečeného masa můžete použít uzeninu, třeba párky, kabanos nebo klobásu. Pokrm tak dostane zase jinou chuť, ale postup zůstává stejný.
  • Pro větší šťavnatost: Místo čistého kečupu můžete použít pasírovaná rajčata nebo domácí rajčatovou omáčku. Kečup můžete použít jen jako dochucovadlo.
  • Kořeněná obměna: Kromě oregana můžete přidat i další bylinky, jako je bazalka nebo tymián. Ty dodají jídlu ještě komplexnější chuťový profil.
  • Vylepšená omáčka: Pro bohatší chuť přidejte do omáčky trochu červeného vína a nechte ho vyvařit. Také můžete přidat trochu strouhané mrkve.
Obrázek k receptu na zapečené šunkofleky

Jak na dokonalé šunkofleky, z toho co zbyde v ledničce: Těstoviny, moravské uzené, anglická slanina, gouda a vejce

Zapečené penne s mletým, rajčatovou omáčkou, sýrem

Jednoduchý recept na zapečené těstoviny penne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest