Kdo by nemiloval špagety? Zapečená verze z nich dělá vydatné, a přitom snadné a rychlé jídlo, které si oblíbí celá rodina. Tento recept je navíc geniální v tom, že skvěle zužitkuje zbytky pečeného nebo vařeného masa. Samozřejmě lze použít i klasické mleté maso. Přesně takhle vznikají ta nejlepší jídla, kdy se z mála vykouzlí něco nečekaně dobrého. A k tomu ten dokonale rozpuštěný sýr na povrchu… mňam!
Tajemstvím těchto zapečených špaget je kombinace mletého masa, cibule a česneku, která tvoří skvělý základ pro omáčku. Kečup dodá sladkost a rajčatovou chuť, zatímco oregano se postará o středomořskou vůni, která se krásně snoubí s hutnou chutí masa. Poslední, a neméně důležitou, ingrediencí je tvrdý strouhaný sýr. Po rozpečení vytvoří zlatavou krustu, která chrání špagety před vysušením a dodá jim ten správný „zapečený“ charakter.
Recept na zapečené špagety s masem a sýrem
Délka přípravy 10 minut + 20 až 25 minut pečení.
Ingredience k přípravě
- Mleté hovězí maso nebo mix, případně zbytek pečeného nebo vařeného masa (asi 300 gramů)
- 400 gramů špaget
- 250 až 300 ml kečupu
- Sušené oregano
- 2 až 3 cibule
- 3 až 4 stroužky česneku
- Olej
- 150 gramů tvrdého sýra
Postup přípravy zapečených těstovin s masem
1. Pokud máte zbytky již hotového masa, tak jej pokrájejte na drobnější kousky, aby se dobře spojilo s omáčkou. Mleté maso stačí lehce dosolit, případně opepřit.
2. Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět pokrájenou cibuli.
3. Když je cibule měkká, přidejte k ní pokrájené maso, oregano a společně osmažte.
4. Sejměte pánvičku z plamene a vmíchejte prolisovaný česnek a kečup. Vše promíchejte a dejte stranou.
5. Mezitím si uvařte špagety podle návodu na obalu, a jakmile jsou al dente, sceďte je.
6. Nyní smíchejte obsah pánve se špagetami a důkladně promíchejte, aby byly všechny špagety obalené masovou směsí.
7. Směs urovnejte do pekáče a vložte do trouby, kterou jste si předem vyhřáli na 200 stupňů.
8. Po 15 až 20 minutách vytáhněte pekáč z trouby a posypte povrch strouhaným sýrem.
9. Vraťte do trouby a pečte, dokud se sýr neroztaví a nezezlátne. To bude trvat jen pár minut.
10. Po vyjmutí z trouby podávejte, nejlépe se zeleninovým salátem.
Tipy redakce
- Chuťová variace: Místo pečeného masa můžete použít uzeninu, třeba párky, kabanos nebo klobásu. Pokrm tak dostane zase jinou chuť, ale postup zůstává stejný.
- Pro větší šťavnatost: Místo čistého kečupu můžete použít pasírovaná rajčata nebo domácí rajčatovou omáčku. Kečup můžete použít jen jako dochucovadlo.
- Kořeněná obměna: Kromě oregana můžete přidat i další bylinky, jako je bazalka nebo tymián. Ty dodají jídlu ještě komplexnější chuťový profil.
- Vylepšená omáčka: Pro bohatší chuť přidejte do omáčky trochu červeného vína a nechte ho vyvařit. Také můžete přidat trochu strouhané mrkve.

Jak na dokonalé šunkofleky, z toho co zbyde v ledničce: Těstoviny, moravské uzené, anglická slanina, gouda a vejce

Jednoduchý recept na zapečené těstoviny penne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková