Měli jste už někdy přílohu, kterou jste pokládali za dokonalou? Tento pečený chřest podle našeho názoru splňuje toto kritérium na jedničku. Nejdůležitější proměnnou v tomto receptu je však sýr, který použijete. Originální recept upřednostňuje aromatický sýr Gruyere, krémový, tvrdý a jedinečně pikantní. Alternativně použijte parmazán. Je u nás asi běžnější a je také větší pravděpodobnost, že ho máte doma. Jedná se o velmi jednoduchou a rustikální přílohu, ale také lehké a zdravé hlavní jídlo.

Recept na pečený chřest se sýrem a slaninou

Délka přípravy 10 minut, délka vaření 20 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g zeleného chřestu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek nastrouhaného sýra Gruyere nebo parmazánu
  • 5 plátku slaniny
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 200 °C.

2. Konce chřestu uřízneme a dáme do zapékací mísy.

Konce chřestu uřízneme a dáme do zapékací mísy.
Zdroj obrázku: juliasalbum, Konce chřestu uřízneme a dáme do zapékací mísy.

3. Zalejeme olivovým olejem a dochutíme pepřem a solí

4. Posypeme nasekaným česnekem.

5. Dáme péct odkryté do předehřáté trouby na 10 minut.

6. Vyndáme z trouby a chřest posypeme 1/2 hrnku sýra a nakrájenou slaninou.

Vyndáme z trouby a chřest posypeme 1/2 hrnku sýra a nakrájenou slaninou.
Zdroj obrázku: juliasalbum, Vyndáme z trouby a chřest posypeme 1/2 hrnku sýra a nakrájenou slaninou.

7. Slaninu posypeme zbytkem sýra a pečeme dalších 10 minut.

8. Podáváme hned po dopečení jako samostatný pokrm nebo přílohu.

Pečený chřest se sýrem.
Zdroj obrázku: juliasalbum, Pečený chřest se sýrem.

Doporučení ohledně chřestu

Dejte si pozor na to, jak silný chřest k pečení použijete. Musíte případně upravit dobu pečení s ohlédnutím na tloušťku jednotlivých kusů chřestu.

Co je vlastně chřest?

Chřest, zelenina, která obsahuje obrovské množství živin, je oblíbený pro svoji jemnou chuť po celém světě. Chřest se dělí na 2 základní typy. Zelený chřest se pěstuje odkrytý a svoji barvu získává kvůli probíhající fotosyntéze. Bílý chřest je pěstuje pod zemí, tím se zabrání fotosyntéze. Bílý chřest je vláknitější a má mírně odlišnou chuť.

Mohlo by Vás zajímat:



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest