Měli jste už někdy přílohu, kterou jste pokládali za dokonalou? Tento pečený chřest podle našeho názoru splňuje toto kritérium na jedničku. Nejdůležitější proměnnou v tomto receptu je však sýr, který použijete. Originální recept upřednostňuje aromatický sýr Gruyere, krémový, tvrdý a jedinečně pikantní. Alternativně použijte parmazán. Je u nás asi běžnější a je také větší pravděpodobnost, že ho máte doma. Jedná se o velmi jednoduchou a rustikální přílohu, ale také lehké a zdravé hlavní jídlo.
Recept na pečený chřest se sýrem a slaninou
Délka přípravy 10 minut, délka vaření 20 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 500 g zeleného chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 hrnek nastrouhaného sýra Gruyere nebo parmazánu
- 5 plátku slaniny
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 200 °C.
2. Konce chřestu uřízneme a dáme do zapékací mísy.
3. Zalejeme olivovým olejem a dochutíme pepřem a solí
4. Posypeme nasekaným česnekem.
5. Dáme péct odkryté do předehřáté trouby na 10 minut.
6. Vyndáme z trouby a chřest posypeme 1/2 hrnku sýra a nakrájenou slaninou.
7. Slaninu posypeme zbytkem sýra a pečeme dalších 10 minut.
8. Podáváme hned po dopečení jako samostatný pokrm nebo přílohu.
Doporučení ohledně chřestu
Dejte si pozor na to, jak silný chřest k pečení použijete. Musíte případně upravit dobu pečení s ohlédnutím na tloušťku jednotlivých kusů chřestu.
Co je vlastně chřest?
Chřest, zelenina, která obsahuje obrovské množství živin, je oblíbený pro svoji jemnou chuť po celém světě. Chřest se dělí na 2 základní typy. Zelený chřest se pěstuje odkrytý a svoji barvu získává kvůli probíhající fotosyntéze. Bílý chřest je pěstuje pod zemí, tím se zabrání fotosyntéze. Bílý chřest je vláknitější a má mírně odlišnou chuť.
Mohlo by Vás zajímat:
- víte jak skladovat a uchovávat chřest, aby vydržel co nejdéle čerstvý?
- tipy na jídla a recepty z chřestu
- prozkoumejte zajímavé letní recepty