Marokánky leckdo peče jako vánoční cukroví, pochutnáte si na nich ale i mimo toto období. V cukrárně dostanete marokánky celoročně a jejich sladkou chuť spojenou s kandovaným ovocem si jen tak s něčím nespletete.Klasické marokánky jsou plné cukrů a tuku. Jejich fitness verze, kterou si dnes upečeme také, ale s tím rozdílem, že tuk a cukr v nich pocházejí z mnohem méně zpracovaných surovin. Najdete v nich také vlákninu v podobě ovesných vloček, hromadu ořechů a sladkost zařídí množství sušeného ovoce.
Složení si můžete upravit podle svého a použít takové sušené ovoce, které vám nejlépe vyhovuje – já sahám obvykle po datlích a švestkách, ale kdo máte rád třeba meruňky nebo hrušky, běžte směle do nich. A ještě koření. To v těch původních zpravidla nenajdete, ve fit verzi hraje celkem výraznou roli, pokud ho do nich pustíte. Celkově se fit marokánky blíží takové müsli placičce polité kvalitní čokoládou. Hodí se jako energie na cesty na svačinu i na sváteční stůl.
Recept na zdravé marokánky
Doba přípravy: 60 minut
Co potřebujeme:
- 400 g ovesných vloček (jemné nebo klasické)
- 750 ml ovesného mléka (lze nahradit plnotučným kravským)
- 400 g sušeného ovoce (můj poměr je cca 200 g datlí, 100 g rozinek, 50 g sušených švestek, 50 g sušených meruněk)
- 300 g celých ořechů (100 g kešu ořechů, 200 g vlašských ořechů)
- 100 g mletých lískových ořechů
- 1/3 hrnku čekankového sirupu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
- 30 g kokosového oleje
Postup přípravy zdravých marokánek
1. Ořechy rozdrtíme na malé kousky a ovoce nakrájíme také na velmi malé kousky.
2. Ovesné vločky promícháme s kořením a na větším plameni v hrnci opražíme.
3. Jakmile koření začne vonět, stáhneme trochu teplotu a přilijeme mléko. Promícháme a přidáme všechny ostatní ingredience kromě čokolády a kokosového oleje.
4. Mícháme, dokud nevznikne velmi hustá kaše, která nejde skoro ani míchat. Necháme lehce vychladnout a předehřejeme troubu na 180 °C.
5. Tvarujeme kolečka, která dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka nemají být příliš tenká, těsto se při pečení nerozteče, zůstanou tak, jak jsou.
6. Pečeme asi 15 minut, aby měly marokánky zlatavou krustu. Po vytažení z trouby jsou měkké, po zchladnutí se lehce zpevní, ale nebudou tak tvrdé, jako klasické marokánky.
7. Čokoládu rozpustíme s kokosovým olejem a každou marokánku lehce polijeme.
Marokánky, oblíbené cukroví plné oříšků a sušeného ovoce
Křehké a voňavé medové perníčky s rustikálním dekorem: Vypadají jako ze dřeva, ale uvnitř jsou velice měkké
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková