Tento naprosto nádherný dezert má v sobě starosvětskou poctivost, domácí teplo a tu krásnou estetiku, která vznikne pouze tehdy, když člověk peče s láskou a pro někoho milovaného. Je to přesně typ dortu, který si pamatujeme z dětství od maminky a trochu svým složením připomíná právě pařížský dort. Takže pro milovníky šlehačky a čokolády???

Zebra dort je ukázkou toho, že i z jednoduchých surovin lze vytvořit úžasně vypadající i chutnající dezerty. Piškot ze dvou barev vytváří vzor, který je při krájení dortu překvapením, které potěší pohledem i chutí. Jako náplň čokoládová šlehačka, která je nadýchaná, čokoládová, hebká a lehká zároveň.

Recept na zebra dort s čoko-šlehačkovým krémem

Ingredience potřebné přípravu domácího dortíku pečeného s láskou a čokoládou

Těsto (na formu o průměru 20-22 cm)

  • 5 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 ml vody
  • 80 ml oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 1 lžíce vody navíc pro kakaové těsto

Čokoládový krém – pařížská šlehačka

  • 500 ml smetany ke šlehání (33% a víc)
  • 200 g kvalitní čokolády (min. 50%)

Postup přípravy domácího zebra dortu

1. Nejprve si oddělíme bílky od žloutků a ušleháme z nich se solí tuhý sníh.

2. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkou do pěny. Přidáme olej, vodu a lehce promícháme.

3. přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce zapracujeme vyšlehaný sníh z bílků.

4. Těsto rozdělíme na 2 části, jednu necháme světlou a do druhé zapracujeme kakao a lžíci vody.

5. Do vymazané a vysypané formy lijeme střídavě 1 lžíci světlého a 1 lžíci tmavého těsta doprostřed formy – vytvoří se nám kruhy jako zebra.

6. Piškot pečeme ve vyhřáté troubě při 170 stupních cca půl hodiny.

7. Korpus necháme vychladnout a rozřízneme. na 3 platy.

8. Během pečení a chladnutí korpusu si připravíme krém, i když uvaření šlehačky s čokoládou doporučuji uvařit den předem a držet v lednici.

9. Smetanu přivedeme k varu a nalámeme do ní čokoládu. Mícháme ěž se čokoláda rozpustí a vytvoří hladké ganache Zakryjeme fólií přímo na povrchu a necháme ideálně do druhého dne v lednicil.

10. Spodní plát piškotu potřeme slabou vrstvou krému (i boky).

Korpus rozřízneme na 3 platy a plníme krémem.
Foto: Ilona Mikulecká, Korpus rozřízneme na 3 platy a plníme krémem.

11. Položíme druhý plát a znovu potřeme krémem.

12. Přidáme poslední plát a celý dort potáhneme krémem.

13. Cukrářským sáčkem a zbytkem krému vytvoříme dlouhé hvězdicové zdobení.

14. Posypeme čokoládovým zdobením nebo kakaem.

Hotový dort zdobíme krémem a čokoládou.
Foto: Ilona Mikulecká, Hotový dort zdobíme krémem a čokoládou.

Toto je dort, který říká: “Neboj se být domácí! Neboj se být poctivý! Neboj se být krásný!”

Obrázek receptu na Zebra dort.

Dort “Zebra” s čokoládovou polevou naše děti milují

Obrázek receptu na Švarcvaldský dort neboli Schwarzwälder Kirschtorte, kterého základem je čirý třešňový destilát

Švarcvaldský dort neboli Schwarzwälder Kirschtorte: Slavná německá klasika s třešněmi, čokoládou, šlehačkou a kapkou Kirsche

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest