Tento naprosto nádherný dezert má v sobě starosvětskou poctivost, domácí teplo a tu krásnou estetiku, která vznikne pouze tehdy, když člověk peče s láskou a pro někoho milovaného. Je to přesně typ dortu, který si pamatujeme z dětství od maminky a trochu svým složením připomíná právě pařížský dort. Takže pro milovníky šlehačky a čokolády???
Zebra dort je ukázkou toho, že i z jednoduchých surovin lze vytvořit úžasně vypadající i chutnající dezerty. Piškot ze dvou barev vytváří vzor, který je při krájení dortu překvapením, které potěší pohledem i chutí. Jako náplň čokoládová šlehačka, která je nadýchaná, čokoládová, hebká a lehká zároveň.
Recept na zebra dort s čoko-šlehačkovým krémem
Ingredience potřebné přípravu domácího dortíku pečeného s láskou a čokoládou
Těsto (na formu o průměru 20-22 cm)
- 5 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 80 ml vody
- 80 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1,5 lžíce kakaa
- 1 lžíce vody navíc pro kakaové těsto
Čokoládový krém – pařížská šlehačka
- 500 ml smetany ke šlehání (33% a víc)
- 200 g kvalitní čokolády (min. 50%)
Postup přípravy domácího zebra dortu
1. Nejprve si oddělíme bílky od žloutků a ušleháme z nich se solí tuhý sníh.
2. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkou do pěny. Přidáme olej, vodu a lehce promícháme.
3. přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce zapracujeme vyšlehaný sníh z bílků.
4. Těsto rozdělíme na 2 části, jednu necháme světlou a do druhé zapracujeme kakao a lžíci vody.
5. Do vymazané a vysypané formy lijeme střídavě 1 lžíci světlého a 1 lžíci tmavého těsta doprostřed formy – vytvoří se nám kruhy jako zebra.
6. Piškot pečeme ve vyhřáté troubě při 170 stupních cca půl hodiny.
7. Korpus necháme vychladnout a rozřízneme. na 3 platy.
8. Během pečení a chladnutí korpusu si připravíme krém, i když uvaření šlehačky s čokoládou doporučuji uvařit den předem a držet v lednici.
9. Smetanu přivedeme k varu a nalámeme do ní čokoládu. Mícháme ěž se čokoláda rozpustí a vytvoří hladké ganache Zakryjeme fólií přímo na povrchu a necháme ideálně do druhého dne v lednicil.
10. Spodní plát piškotu potřeme slabou vrstvou krému (i boky).

11. Položíme druhý plát a znovu potřeme krémem.
12. Přidáme poslední plát a celý dort potáhneme krémem.
13. Cukrářským sáčkem a zbytkem krému vytvoříme dlouhé hvězdicové zdobení.
14. Posypeme čokoládovým zdobením nebo kakaem.

Toto je dort, který říká: “Neboj se být domácí! Neboj se být poctivý! Neboj se být krásný!”
Dort “Zebra” s čokoládovou polevou naše děti milují