5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Zeleninová polévka je ideálním pokrmem pro každého, kdo hledá lehké, zdravé a výživné jídlo. Tento pokrm je nejen plný vitamínů a minerálů, ale také skvěle zasytí a zahřeje. Zeleninová polévka je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Pomáhá udržovat zdravý trávicí systém, podporuje imunitu a je nízkokalorická, což je ideální pro ty, kteří sledují svou váhu. Navíc je tento pokrm velmi hydratující, což je důležité pro celkové zdraví.

Nejprve jsem si připravila zeleninu. Připravila jsem si mrkev a červenou papriku. Cibuli jsem očistila a nakrájela na drobno. Brambory jsem očistila, umyla a nakrájela na malé kostičky. Na oheň jsem dala wok pánev, nechala rozpálit a přidala olej. Pak jsem přidala cibuli, mrkev a pepř a nechala restovat asi 7-8 minut. Poté jsem přidala bylinky promíchala, přisypala jsem trochu soli a nechala provařit asi 5-6 minut. Nakonec jsem přidala lžíci sušené zeleninové směsi.

TIP: přidejte se do naší facebookové skupiny Na nejlepší polévky a nepřehlédněte ty nejlepší polévkové recepty.

Zvlášť jsem dala hrnec s cca 4 l vody na mírný oheň. Když se voda začala ohřívat, přidala jsem směs z pánve, brambory a nechala provařit, 2-3x přivedla k varu. Ke konci jsem přidala omáčku z pečených paprik a zeleninový vývar. Nechala 2-3 minuty provařit. Dochutila jsem a ještě jsem ji posypala jarní cibulkou.

Obrázek: bucataras, Recept na výživnou zeleninovou polévku

Recept na zeleninovou polévku, milovanou stálici českých kuchařek

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 10 porcí
Vyzkoušejte tento recept a objevte, jak může být jednoduchá zeleninová polévka skvělým doplňkem vašeho jídelníčku!

Potřebné vybavení

  • Hrnec

Suroviny

  • 4 litry vody
  • 120 gramů nakrájené mrkve a červené papriky
  • 200 gramů bílé a červené cibule
  • 300 gramů brambor (nakrájených na malé kostičky)
  • 100 gramů stévie (nadrobno nakrájené )
  • 1 polévková lžíce směsi sušené zeleniny (cibule, paprika, mrkev, celer, pastinák, petržel)
  • 60 mililitrů oleje
  • 1/2 sklenice omáčky z pečených paprik
  • sůl, pepř, libeček

Postup 

  • Vyndejte z mrazáku mrkev a červenou papriku.
  • Cibuli oloupejte, umyjte a nakrájejte nadrobno.
  • Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na malé kostičky.
    Čerstvá zeleninová polévka z lokálních surovin

    Obrázek: bucataras, Tradiční zeleninová polévka z české kuchyně

  • Na středním ohni rozehřejte wok pánev a přidejte olej.
  • Do pánve vložte nakrájenou cibuli, mrkev a červenou papriku, a smažte asi 7-8 minut.
    Zeleninová polévka pro posílení imunity

    Obrázek: bucataras, Barevná zeleninová polévka pro všechny

  • Smažte dalších 5-6 minut a poté přidejte lžíci sušené zeleninové směsi.
    Zeleninová polévka pro zdravé stravování

    Obrázek: bucataras, Jednoduchý recept pro začátečníky

  • V samostatném hrnci přiveďte k varu přibližně 4 litry vody na mírném ohni.
    Zeleninová polévka s čerstvými bylinkami

    Obrázek: bucataras, Zeleninová polévka pro detoxikaci těla

  • Jakmile se voda začne ohřívat, přidejte směs z pánve a nakrájené brambory.
    Veganská polévka plná chuti

    Obrázek: bucataras, Ideální pro dietu a zdravý životní styl

  • Polévku přiveďte 2-3x k varu.
  • Ke konci vaření přidejte omáčku z pečených paprik a zeleninový vývar.
    Letní zeleninová polévka plná chutí

    Obrázek: bucataras, Svěží zeleninová polévka pro letní měsíce

  • Vařte dalších 2-3 minuty a ochutnejte, zda je potřeba přidat více soli nebo kyselosti.
  • Polévku nalijte do misky a nechte vychladnout.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: polévka, zelenina, zeleninová polévka
Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest