Zeleninová polévka bývá často vnímána nejen jako zdravá a jednoduchá, ale také trochu obyčejná. Ale když se k ní přidají houskové knedlíčky provoněné sýrem, celé jídlo se rázem promění v gurmánský zážitek. Právě tento drobný detail nám pomůže vykouzlit plnohodnotné jídlo pro celou rodinu. Polévka pak velmi dobře zasytí, dodá užitečné vitamíny a také si v neposlední řadě užijete její chuť. Tato polévka má jednoduše svůj znamenitý charakter, který si oblíbíte u první lžíce.
Zeleninová polévka je naprostým základem domácí kuchyně. A není divu. Je nenáročná, výživná, barevná a vždy trochu jiná. Můžeme ji přizpůsobit sezóně, stavu lednice nebo tomu, co si právě žádá naše tělo. Můžete to přehnat s mrkví, nebo méně brambor, cokoliv tam prostě dáte nebo uberete, vždy půjde o výživné jídlo.
Recept na zeleninovou polévku s knedlíčky
Ingredience pro přípravu
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 středně velká mrkev
- 1/2 menšího květáku
- sůl a pepř
- 1 l vývaru
- čerstvý libeček
- podravka
Knedlíčky (10 ks):
- 4 rohlíky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 3 lžíce oleje
- sůl a pepř
- 60 g nastrouhaného Goudy
- nasekaná petrželka
- hrubá mouka podle potřeby
Postup přípravy polévky
1. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme.
2. Přidáme nakrájený květák, nasekaný libeček, sůl a pepř a zalijeme vývarem.
3. Povaříme a dochutíme podravkou.
4. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a olejem.
5. Promícháme a necháme chvilku nasáknout rohlíky.
6. Poté přidáme nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku a sníh z bílků.
7. Pokud je třeba přidáme trochu hrubé mouky a vytvoříme knedlíčky velké asi jako pingpongový míček.
8. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.
9. Do polévky knedlíčky vkládáme až na talíři.
Něco zajímavého na konec
Starší kuchařky doporučují knedlíčky osmažit na másle ještě před přidáním do polévky. Získají křupavější povrch a intenzivnější chuť.
V Itálii existuje obdobná zavářka do vývaru z pečiva, sýra a vajec zvaná „canederli“, podávaná v oblasti Trentina nebo Tyrol.

Silná milionová polévka ze strouhané zeleniny, s krupičkou a vejcem

Brokolicovo – čedarová polévka, rychlá polévka do 30 minut plná chutí
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI