Zeleninová polévka bývá často vnímána nejen jako zdravá a jednoduchá, ale také trochu obyčejná. Ale když se k ní přidají houskové knedlíčky provoněné sýrem, celé jídlo se rázem promění v gurmánský zážitek. Právě tento drobný detail nám pomůže vykouzlit plnohodnotné jídlo pro celou rodinu. Polévka pak velmi dobře zasytí, dodá užitečné vitamíny a také si v neposlední řadě užijete její chuť. Tato polévka má jednoduše svůj znamenitý charakter, který si oblíbíte u první lžíce.

Zeleninová polévka je naprostým základem domácí kuchyně. A není divu. Je nenáročná, výživná, barevná a vždy trochu jiná. Můžeme ji přizpůsobit sezóně, stavu lednice nebo tomu, co si právě žádá naše tělo. Můžete to přehnat s mrkví, nebo méně brambor, cokoliv tam prostě dáte nebo uberete, vždy půjde o výživné jídlo.

Recept na zeleninovou polévku s knedlíčky

Ingredience pro přípravu

  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 1/2 menšího květáku
  • sůl a pepř
  • 1 l vývaru
  • čerstvý libeček
  • podravka

Knedlíčky (10 ks):

  • 4 rohlíky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 60 g nastrouhaného Goudy
  • nasekaná petrželka
  • hrubá mouka podle potřeby

Postup přípravy polévky

1. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme.

2. Přidáme nakrájený květák, nasekaný libeček, sůl a pepř a zalijeme vývarem.

3. Povaříme a dochutíme podravkou.

4. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a olejem.

5. Promícháme a necháme chvilku nasáknout rohlíky.

6. Poté přidáme nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku a sníh z bílků.

7. Pokud je třeba přidáme trochu hrubé mouky a vytvoříme knedlíčky velké asi jako pingpongový míček.

8. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.

9. Do polévky knedlíčky vkládáme až na talíři.

Zeleninová polévka s knedlíčky.
Foto: freepik.com, Zeleninová polévka s knedlíčky.

Něco zajímavého na konec

Starší kuchařky doporučují knedlíčky osmažit na másle ještě před přidáním do polévky. Získají křupavější povrch a intenzivnější chuť.

V Itálii existuje obdobná zavářka do vývaru z pečiva, sýra a vajec zvaná „canederli“, podávaná v oblasti Trentina nebo Tyrol.

Obrázek receptu na milionovou polévku se zeleninou.

Silná milionová polévka ze strouhané zeleniny, s krupičkou a vejcem

Obrázek k receptu na brokolicovo čedarovou krémovou polévku

Brokolicovo – čedarová polévka, rychlá polévka do 30 minut plná chutí

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest