Poctivá zelňačka je nesmírně tradiční česká polévka, která vždy prohřeje každého až do moru kostí. Navíc u mnohých z nás může vyvolávat svojí vůní silnou nostalgii. O vydatnosti této oblíbené polévky snad ani nemusí být řeč, její hlavní surovina, kysané zelí, je dnes často považována za super-potravinu. Zelí totiž dodává pokrmu charakteristickou kyselost, ale hlavně díky fermentaci prospívá zažívání a dodává tělu cenné probiotické kultury.
Navíc celá příprava této úžasné tradiční pochoutky je velice snadná. Už od nepaměti ji vaří hospodyně nejen v Česku, ale i na Slovensku, kde je známá pod názvem „kapustnica“. V mnoha slovenských rodinách se tato kapustnica podává právě na štědrý den.
Recept na poctivou zelňačku
Ingredience pro přípravu
- 300 g uzeného masa
- 1 klobása
- 1 cibule
- sádlo
- sůl a pepř
- 1 balíček kysaného zelí
- mletá paprika
- hladká mouka
- 1 zakysaná smetana
- vývar dle potřeby
- brambory
Postup přípravy zelňačky krok za krokem
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a opečeme.
2. Zaprášíme mletou paprikou, po chvíli přidáme vymačkané a nakrájené zelí, promícháme a zalijeme vývarem.
3. Osolíme, opepříme a povaříme.
4. Přidáme nakrájenou klobásu a hladkou mouku rozmíchanou v zakysané smetaně.
5. Provaříme a nakonec přidáme uvařené brambory.
Kysané zelí – surovina, která nemá chybu
V dřívějších dobách v zimních měsících, kdy byla čerstvá zelenina vzácností, bylo právě kysané zelí cenným zdrojem vitamínu C. Pokud máte možnost použít domácí, neváhejte ani chvíli. I koupené samozřejmě odvede svoji práci dokonale, ale pokud máte chuť, klidně si každoročně vykvaste svoje vlastní.

Zelňačka s paprikou a klobásou: Krásně voňavá a hustá, že v ní stojí lžíce

Domácí škvarkovníky se zelím nebo zelňáky se škvarkami: voňavé pečivo plné vzpomínek na pravou vesnickou kuchyni
Foto Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI