Poctivá zelňačka je nesmírně tradiční česká polévka, která vždy prohřeje každého až do moru kostí. Navíc u mnohých z nás může vyvolávat svojí vůní silnou nostalgii. O vydatnosti této oblíbené polévky snad ani nemusí být řeč, její hlavní surovina, kysané zelí, je dnes často považována za super-potravinu. Zelí totiž dodává pokrmu charakteristickou kyselost, ale hlavně díky fermentaci prospívá zažívání a dodává tělu cenné probiotické kultury.

Navíc celá příprava této úžasné tradiční pochoutky je velice snadná. Už od nepaměti ji vaří hospodyně nejen v Česku, ale i na Slovensku, kde je známá pod názvem „kapustnica“. V mnoha slovenských rodinách se tato kapustnica podává právě na štědrý den.

Recept na poctivou zelňačku

Ingredience pro přípravu

  • 300 g uzeného masa
  • 1 klobása
  • 1 cibule
  • sádlo
  • sůl a pepř
  • 1 balíček kysaného zelí
  • mletá paprika
  • hladká mouka
  • 1 zakysaná smetana
  • vývar dle potřeby
  • brambory

Postup přípravy zelňačky krok za krokem

1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a opečeme.

2. Zaprášíme mletou paprikou, po chvíli přidáme vymačkané a nakrájené zelí, promícháme a zalijeme vývarem.

3. Osolíme, opepříme a povaříme.

4. Přidáme nakrájenou klobásu a hladkou mouku rozmíchanou v zakysané smetaně.

5. Provaříme a nakonec přidáme uvařené brambory.

Poctivá zelňačka s klobásou a uzeným.
Foto: freepik.com, Poctivá zelňačka s klobásou a uzeným.

Kysané zelí – surovina, která nemá chybu

V dřívějších dobách v zimních měsících, kdy byla čerstvá zelenina vzácností, bylo právě kysané zelí cenným zdrojem vitamínu C. Pokud máte možnost použít domácí, neváhejte ani chvíli. I koupené samozřejmě odvede svoji práci dokonale, ale pokud máte chuť, klidně si každoročně vykvaste svoje vlastní.

Obrázek receptu na zelňačku s klobásou a paprikou.

Zelňačka s paprikou a klobásou: Krásně voňavá a hustá, že v ní stojí lžíce

Obrázek receptu na Škvarkovníky tentokrát se zelím nebo zelňáky se škvarkami?

Domácí škvarkovníky se zelím nebo zelňáky se škvarkami: voňavé pečivo plné vzpomínek na pravou vesnickou kuchyni

Foto Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest