Jakmile je venku zima nebo sychravo a přijdete domu na kost promrzlí, zelnice je tím pravým k nápravě fyzického i psychického stavu. Je velmi vydatná, plná chuti a díky klobáse může být i pikantní. Polévka má kořeny v české i slovenské kuchyni, zde se totiž zelí už od nepaměti považuje za velmi důležitou surovinu vzhledem k jeho trvanlivosti.
Není to tak dlouho, co byly doky, kdy lidé neměli moc možností, jak uchovávat potraviny. A těchto dobách, obzvláště v zimě, bylo kysané zelí velmi důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc zelí dodává hutným jídlům svěžest a pestrý chuťový profil.
Recept na zabijačkovou zelnici s klobásou
Ingredience pro přípravu
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l masového vývaru
- 1 smetana na vaření
- brambory
- 1 větší klobása
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme vymačkané kysané zelí a zalijeme vývarem.
2. Přidáme nakrájené brambory, sůl, pepř a povaříme.
3. Dále přidáme nakrájenou klobásu a ve smetaně dobře rozmícháme mouku, kterou vlijeme do polévky.
4. Provaříme a podle chuti doladíme troškou cukru nebo octa.

Domácí prejt: Tradiční zabíjačková pochoutka doma na talíři
Zelnice jako zabijačková polévka
Každá oblast v Evropě má svoji vlastní verzi polévky. Na Slovensku se polévka jmenuje „Kapustnica“ a vaří se buď na Vánoce na Štědrý den nebo jako v našem případě často při zabijačce. V tomto případě se vývar použije z vaření jitrnic. Navíc se používají zabijačkové klobásy kvůli výraznější chuti.

Slovenská vánoční kapustnica: Tradiční sváteční polévka
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI