Vánoční perníčky s bílkovou polevou jsou neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Jejich příprava přináší do kuchyně vůni skořice, hřebíčku a medu, a na rozdíl od některých jiných druhů cukroví perníčky ihned po upečení krásně měknou. S jejich dekorováním si můžeme pohrát a zapojit celou rodinu, takže se snadno stanou oblíbeným rituálem. Hotové perníčky pak můžeme uložit do ozdobné krabičky, kde si na Vánoce „počkají“ – pokud se tedy nevytratí dřív!
Jemná bílková poleva na povrchu nejen dodává perníčkům slavnostní vzhled, ale také vytváří kontrast k jemné sladké chuti těsta. Vánoční perníčky jsou zkrátka klasikou, která nikdy nezklame. Snadno se stanou součástí vánočního stolu a vydrží dlouho.
Recept na vánoční perníčky
Ingredience pro přípravu
- 600 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 125 g změklého másla
- 125 g medu
- 2 vejce
- 1 žloutek
Na bílkovou polevu:
- 1 bílek
- 6 lžic moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy
1. Na pracovní plochu nasypeme mouku, moučkový cukr, perníkové koření, jedlou sodu a doprostřed uděláme důlek.
2. Do důlku nalejeme med a také přidáme změklé máslo a vejce.
3. Nyní ručně vyhněteme nelepivé těsto a poté ho zabalíme do potravinářské fólie.
4. Těsto dáme na noc do lednice.
5. Druhý den z těsta část odkrojíme a tuto část rozválíme na plát.
6. Z plátu vykrajujeme požadované tvary perníčků a takto spotřebujeme i zbytek těsta.
7. Perníčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným žloutkem.
8. Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme do hněda.
9. Mezitím si v mističce smícháme suroviny na bílkovou polevu s vyšleháme v hustou hmotu.
10. Polevou ozdobíme perníčky, například pomocí párátka, kterým nanášíme polevu.
Tip na uskladnění
Připravené perníčky můžete uložit do plechové dózy, kde se postupně propojí všechny chutě a získají na vláčnosti.
Historie perníčků v Čechách
V Česku se první perníčky objevily ve 14. století, kdy se staly oblíbenou lahůdkou na hradech a zámcích. Ve středověku byla výroba perníků výsadou mistrů cechů a na trhu šlo o cenné zboží. Až později se rozšířily i mezi běžné lidi, často na poutích nebo jarmarcích. V 18. století se perníčky pekly hlavně na Vánoce a Velikonoce a jejich příprava začala být spojována s rodinnými rituály.