Vánoční perníčky s bílkovou polevou jsou neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Jejich příprava přináší do kuchyně vůni skořice, hřebíčku a medu, a na rozdíl od některých jiných druhů cukroví perníčky ihned po upečení krásně měknou. S jejich dekorováním si můžeme pohrát a zapojit celou rodinu, takže se snadno stanou oblíbeným rituálem. Hotové perníčky pak můžeme uložit do ozdobné krabičky, kde si na Vánoce „počkají“ – pokud se tedy nevytratí dřív!

Jemná bílková poleva na povrchu nejen dodává perníčkům slavnostní vzhled, ale také vytváří kontrast k jemné sladké chuti těsta. Vánoční perníčky jsou zkrátka klasikou, která nikdy nezklame. Snadno se stanou součástí vánočního stolu a vydrží dlouho.

Recept na vánoční perníčky

Ingredience pro přípravu

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 125 g změklého másla
  • 125 g medu
  • 2 vejce
  • 1 žloutek

Na bílkovou polevu:

  • 1 bílek
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy

1. Na pracovní plochu nasypeme mouku, moučkový cukr, perníkové koření, jedlou sodu a doprostřed uděláme důlek.

2. Do důlku nalejeme med a také přidáme změklé máslo a vejce.

Vyskládáme suroviny do důlku.
Vyskládáme suroviny do důlku.

3. Nyní ručně vyhněteme nelepivé těsto a poté ho zabalíme do potravinářské fólie.

4. Těsto dáme na noc do lednice.

5. Druhý den z těsta část odkrojíme a tuto část rozválíme na plát.

Z těsta postupně odkrajujeme části.
Z těsta postupně odkrajujeme části.

6. Z plátu vykrajujeme požadované tvary perníčků a takto spotřebujeme i zbytek těsta.

Vykrájíme požadované perníčky.
Vykrájíme požadované perníčky.

7. Perníčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným žloutkem.

8. Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme do hněda.

9. Mezitím si v mističce smícháme suroviny na bílkovou polevu s vyšleháme v hustou hmotu.

10. Polevou ozdobíme perníčky, například pomocí párátka, kterým nanášíme polevu.

Naneseme bílkovou polevu.
Naneseme bílkovou polevu.
Dozdobíme cukrářským sáčkem.
Dozdobíme cukrářským sáčkem.

Tip na uskladnění

Připravené perníčky můžete uložit do plechové dózy, kde se postupně propojí všechny chutě a získají na vláčnosti.

Historie perníčků v Čechách

V Česku se první perníčky objevily ve 14. století, kdy se staly oblíbenou lahůdkou na hradech a zámcích. Ve středověku byla výroba perníků výsadou mistrů cechů a na trhu šlo o cenné zboží. Až později se rozšířily i mezi běžné lidi, často na poutích nebo jarmarcích. V 18. století se perníčky pekly hlavně na Vánoce a Velikonoce a jejich příprava začala být spojována s rodinnými rituály.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest