Dezert, který nejen chutná, ale svým zkomoleným názvem i pobaví. Tvaroh je vlastně sýr. A ten se polsky řekne „ser“. Tudíž my si připravíme zábavný sernik, tedy druh tvarohového dortu. Oproti cheesecaku je jeho struktura pevnější, protože se do krémové vrstvy používá pudink. Jako klíčová ingredience se používá tučný tvaroh, který disponuje patřičnou vlhkostí, ale přináší i zdravotní benefity. Tvaroh obecně je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminu B12, vápníku a mnoha dalších prospěšných látek.

Pudink: v sáčku, nebo domácí?

Pudinkový prášek je v serniku využíván nejen k dochucení, ale také ke ztužení tvarohové vrstvy. Jste-li ale odpůrcem průmyslově vyráběných směsí, můžete ho směle nahradit škrobem (například bramborovým nebo kukuřičným) a dochutit dle vlastní fantazie. Získáte tak směs bez barviv a budete mít kontrolu nad složením. V receptu na sernik se navíc používá pudink bez cukru, takže ho můžete nahradit škrobem a pravou vanilkou.

Ingredience:

  • Měkký tučný tvaroh –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kg;
  • vejce velikosti L –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • smetana ke šlehání –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 ml;
  • cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 hrnek (200 g);
  • pudink bez cukru –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • pudink nebo bramborový škrob – 10 g;
  • kakao –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1-2 polévkové lžíce (10-20 g);
  • kakaové sušenky typu Bebe –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cca 150 g.
Obrázek k receptu: Proteinová bomba na vašem stole: Lahodný, jemný a voňavý tvarohový dezert Fantasy!
Foto: Sprint Cooking/YouTube, Recept na: Obrázek k receptu: Proteinová bomba na vašem stole: Lahodný, jemný a voňavý tvarohový dezert Fantasy!

Postup:

  • Dno dortové formy (velikost zhruba 20–30 cm) vyložené pečicím papírem pokryjte vrstvou sušenek.
  • Do velké mísy vložte vejce a rozšlehejte je s cukrem do husté hmoty.
  • Přidejte tvaroh, pudink a lžíci bramborového škrobu (místo něj lze použít také pudink).
  • Vlijte rozpuštěné, vlahé máslo.
  • Šlehejte, až se hmota dokonale spojí.
  • Mezitím předehřejte troubu na 160 °C.
  • Do vaječné hmoty vlijte smetanu.
  • Opět šlehejte, až se suroviny krásně spojí.
  • Hmotu nakonec ještě promíchejte stěrkou.
  • Polovinu tvarohové hmoty vlijte na sušenky.
  • Do druhé poloviny vmíchejte prosáté kakao.
  • Kakaovou vrstvu vložte na vršek serniku, ideálně v pruzích.
  • Pruhy promíchejte špejlí, vznikne tak zajímavý vzor.
  • Na dno trouby položte nádobu s horkou vodou.
  • Sernik pečte 20 minut při 160 °C, po 20 minutách snižte teplotu na 155 °C, po dalších 20 minutách na 150 °C.
  • Během pečení troubu neotvírejte. Upečený dezert nechte chladnout ještě asi hodinu v zavřené troubě.
Obrázek k receptu: Tradiční polský dezert, nad jehož názvem se Češi pousmějí: Tvarohový sernik

Lahodný tvarohový dezert podle polského receptu: Doslova se rozplývá na jazyku, všichni prosí o recept

Obrázek receptu na Tříbarevné Mrože s jahodami a čokoládovou polevou

Tříbarevné řezy mrož s jahodami a čokoládovou polevou

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest