Máte zahradu plnou rajčat a hledáte recepty, co s letošní bohatou úrodou? Každičkého plodu by byla škoda, rajčata jsou přece bohatá na vitamin C, který budeme v nadcházejícím podzimním období potřebovat. Dále obsahují lykopen, jenž našim buňkám pomáhá před oxidačním stresem a zároveň podporuje zdraví srdce. Konzumace rajské šťávy může také přispět k hydrataci, a tím i k pružnosti pokožky. Nápoj je navíc přirozeně nízkokalorický, tedy vhodný do zdravého jídelníčku, a to obzvlášť, pokud se připravuje bez přidaného cukru či přílišného množství soli.
Rajčatová šťáva nejen jako samostatná pochoutka
Špetka soli se ale do rajčatové šťávy přidává, stejně tak i bylinky, někdo dává i kapku citronové šťávy. Kombinace těchto surovin nejen zlepšuje chuť i vůni, ale také přináší další porci zdravotních bonusů, jakými jsou podpora trávení či pomoc imunitnímu systému. Rajčatová šťáva může být osvěžujícím drinkem nebo skvělým základem pro omáčky, polévky či koktejly typu Bloody Mary. Milují ji i celebrity, svou láskou k tomuto nápoji je známý například režisér Zdeněk Troška.
Ingredience:
- Zralá rajčata – 1 kg;
- Malá cibule (nemusí být) – 1 ks;
- Česnek – 1 stroužek;
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Cukr krystal (nemusí být) – ½ čajové lžičky;
- Bazalka nebo petrželka – několik lístků.
Postup:
- Rajská jablíčka důkladně omyjte a zbavte stopek.
- Nakrájejte je na čtvrtky.
- Do hrnce vložte rajčata, česnek, případně cibuli.
- Na středním plameni vařte asi 15–20 minut.
- Jakmile rajčata změknou, vše rozmixujte do hladka.
- Chcete-li mít šťávu čirou, přeceďte hmotu přes síto nebo čisté plátýnko.
- Šťávu nalijte do čistých, horkých lahví či sklenic.
- Pevně uzavřete dobře přiléhajícími víčky.
- Skladujte v chladničce, vydrží až 5 dní.
- Přejete-li si šťávu uskladnit delší dobu, nechte ji projít pasterizací.
- Tip na sterilování: Dobře uzavřené nádoby s rajčatovou šťávou nechte sterilovat zhruba 20 minut při teplotě 80–85 °C. Nemáte-li zavařovací hrnec, můžete použít klasický (jen dejte pod sklenice utěrku, aby nedošlo k prasknutí), troubu, případně i myčku, má-li program s patřičnou teplotou.

Když v létě nevím co s rajčaty, nakládám je tímto způsobem! Díky nim bude každý salát chutnat 10x lépe

Rajčatová marmeláda skvělá k sýrům: Sladká delikatesa z přebytků rajčat ze zahrádky
Zdroj: Autorský text, Healthline, Zdeněk Troška