Nugeta řezy jsou takovou českou odpovědí na tiramisu – jsou jednoduché, bez pečení ale zato s hutnou krémovou nugátovou náplní. Díky kombinaci mascarpone a zakysané smetany nejsou příliš těžké a velkou sladkost nugátové pomazánky tento krém docela hodně zjemní.
Nugeta – dnes i Nutella – byla známá už v 70. a 80. letech jako sladký poklad v kelímku, který jsme jako děti jedli lžičkou přímo z malého kelímku, nebo když nebylo nic jiného sladkého, mazali jsme si jí i na chleba. Byla to obdoba dnešní Nutelly, ale myslím, že byla výrazněji nugátová, taková poctivější. No a právě tato sladkost se stala inspirací pro mnohé dezerty.
Recept na nepečené nugeta řezy
Ingredience potřebné k přípravě nepečených řezů ze 4 surovin
- 440 g sušenek (například BB sušenky)
- 600 g Nugety (může být i Nutella)
- 1 kg Mascarpone
- 400 g zakysané smetany (min. 18 %)
Postup přípravy řezů
1. Do formy vedle sebe naskládáme sušenky.
2. Nugetu nebo Nutellu rozpustíme v mikrovlnné troubě (bez alobalu na povrchu, v polovině zamícháme).
3. Poloviny Nugety namažeme na vrstvu sušenek a znovu přikryjeme další vrstvou sušenek.
4. Vyšleháme si Mascarpone se zakysanou smetanou a navrstvíme na vrstvu sušenek, tento znovu přikryjeme vrstvou vyskládaných sušenek.
5. Namažeme zbytek Nugety a znovu naskládáme vrstvu sušenek.
Takto připravené řezy dáme cca na 2 hodiny do ledničky a krájíme na velikost sušenky.

Karamelový diplomat aneb nepečený 3bit: Šestipatrový dort s karamelem a šlehačkou
