Hraběnčiny řezy, stará, dobrá klasika, která nikdy nezklame. Už samotný název napovídá, že jde o elegantní a chutný dezert, který se hodí ke každému pohoštění. Tajemství jeho úspěchu spočívá v kombinaci křehkého máslového těsta, šťavnaté jablečné náplně a křupavého sněhu s nastrouhaným těstem. Připravíte je rychle a výsledek stojí za to. Hraběnčiny řezy si zamilujete, pokud máte rádi poctivé a jednoduché moučníky, které chutnají jako od babičky.

Příběh tohoto koláče se váže k období, kdy se začaly v kuchyni objevovat pečené moučníky z křehkého těsta. Dříve se koláče dělaly převážně z kynutého těsta. Křehké těsto se zpracovávalo s máslem, a proto si ho mohly dovolit jen majetnější rodiny. Odtud i honosný název “Hraběnčiny řezy”. Název, který měl značit, že jde o moučník hodný těch nejlepších. Sladká jablka, která jsou v tomto receptu, se v evropských kuchyních používají po staletí. Změnily se jen způsoby jejich zpracování, ale ve své podstatě zůstaly jednoduché a chutné. Zde, v Hraběnčiných řezech, je jejich jemná chuť ještě podtržena skořicí a vanilkou.

Recept na eňo ňuňo hraběnčiny řezy s jablky

Délka přípravy 30 minut, doba chlazení 20 minut, doba pečení 30 minut.

Ingredience k přípravě

  • 420 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 Hera nebo máslo
  • 4 žloutky
  • půl balení prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • 5 větších jablek, nahrubo nastrouhaných
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr
  • vanilkový pudinkový prášek, bez vaření
  • moučkový cukr (podle chuti)
  • mleté ořechy, dle chuti
  • sníh ze 4 bílků

Postup přípravy

Obrázek k receptů na hraběnčiny řezy
Foto: Cooky.cz, recept na hraběnčiny řezy

1. Nejprve si připravte těsto. Do velké mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru.

2. Přidejte na kousky nakrájenou Heru nebo máslo a žloutky. Ze všech ingrediencí důkladně zpracujte vláčné a hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části.

3. Tři čtvrtiny těsta zabalte do potravinové fólie a dejte ho do lednice na přibližně 10 až 15 minut. Zbylou čtvrtinu dejte do mrazáku, aby dobře ztuhla.

4. Jakmile těsto v lednici ztuhne, rozetřete ho rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem. Nejlépe to půjde, pokud si ho rozválíte a poté přenesete na plech, kde ho dorovnáte do stran.

5. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a smíchejte se skořicí, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a moučkovým cukrem.

6. Množství cukru upravte podle kyselosti jablek. Jablečnou směs rovnoměrně rozetřete na těsto a posypte mletými ořechy.

7. Z bílků, které vám zbyly, vyšlehejte pevný sníh a rozetřete ho na jablečnou vrstvu. Nakonec nastrouhejte zbylé ztuhlé těsto z mrazáku na hrubém struhadle a posypte jím koláč.

8. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte řezy zcela vychladnout, teprve potom je nakrájejte a podávejte.

Obrázek receptu na Švestkové Hraběnčiny řezy - šťavnatá obměna klasiky

Švestkové hraběnčiny řezy – šťavnatá obměna klasiky

Tipy redakce

  • Zjednodušte přípravu: Pokud nechcete těsto strouhat, můžete ho po vytáhnutí z mrazáku rozdrolit prsty na menší kousky a ty pak posypat na vrchní část koláče. Výsledek bude stále stejně dobrý.
  • Pro extra křupavý sníh: Do sněhu z bílků můžete přidat špetku soli, která pomůže bílkům lépe ztuhnout. Pokud se bojíte, že sníh spadne, můžete do něj přidat lžíci kukuřičného škrobu.
  • Jablečná náplň s ořechy: Do jablečné náplně můžete kromě skořice přidat i trochu rumu. Ten dodá jablečné chuti ještě větší hloubku. Také můžete přidat vlašské ořechy pro extra křupavost.
  • Při nedostatku pudinku: Pokud nemáte pudinkový prášek bez vaření, můžete místo něj použít 2 až 3 lžíce strouhanky. Ta absorbuje šťávu z jablek a zabrání tomu, aby těsto bylo příliš mokré.
Obrázek k receptu: Král snídaní i oslav: Jablečný dezert lehký jako obláček

Vynikající koláč z kompotovaných jablek: Jde o krále všech oslav, na kterého hosté nezapomenou

Obrázek receptu na hraběnčiny řezy s jablky.

Hraběnčiny řezy s jablky a rozinkami: Trošku jiná příprava jinak známé sladké klasiky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest