Sezóna jablek začíná, a tak se jistě hodí oprášit i recepty, které zkrátka fungují po staletí. Máte rádi hraběnčiny řezy? Jejich zrychlenou variantu bez mražení těsta jsme za vás vyzkoušeli. Recept v sobě spojuje jednoduchost, jemnost a skvěle navinulou chuť jablek. S ní příjemně kontrastuje křupavý povrch a vláčný korpus. Díky přípravě bez smetany je dezert odlehčený, a to aniž by ztratil cokoliv ze své lahodnosti a šťavnatosti.
Zdraví, které voní a chutná: jablka
Základ koláče tvoří jablka, tedy surovina bohatá na vitamin C a antioxidanty. Podporují tedy trávení a pomáhají imunitnímu systému a jejich použití v koláči přináší nejen chuťové, nýbrž i zdravotní benefity. Obsahují pektin, který působí pozitivně na střevní mikroflóru. Jablka také pomáhají udržet pocit sytosti. Dezert si vychutnáte s odpolední kávou jako sladkou tečku po obědě, zrovna tak bude skvělou snídaní či důstojným občerstvením pro návštěvy.
Ingredience:
- Hladká mouka – ½ kg;
- Máslo – 200 g;
- Vejce – 5 ks;
- Moučkový cukr (na sníh) – 150 g;
- Kypřicí prášek – 1 balení (12 g).
Na náplň:
- Nastrouhaná jablka – 1 kg;
- Mletá skořice – dle chuti;
- Strouhaná citronová kůra – dle chuti;
- Moučkový cukr nebo med – dle chuti.
Postup:
- Jablka nastrouhejte nahrubo a smíchejte je s medem nebo cukrem.
- Přisypte citronovou kůru, případně i mletou skořici.
- Šťávu, kterou jablka pustila, slijte.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne tuhý, lesklý sníh.
- Žloutky vyšlehejte s máslem.
- Ke žloutkovému základu přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Vytvořte těsto tuhé tak, aby se dalo strouhat.
- Pečicí plech o velikosti 23 × 34 cm vyložte pečicím papírem.
- Z těsta oddělte jednu třetinu.
- Dvě třetiny těsta rozložte na pečicí papír tak, aby pokryly celou plochu.
- Na těsto rozprostřete jablečnou náplň.
- Jablečnou vrstvu pokryjte bílkovým sněhem.
- Zbytek těsta nastrouhejte a posypte jím vrch koláče. Tím vytvoříte křupavou krustu.
- Pečte přibližně 30–40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Jednoduchý moučník z jablek z pár surovin: Jablečné řezy krok za krokem

Česká klasika: Hraběnčiny řezy s jablky a tvarohem podle tradičního receptu
Zdroj: Autorský text, Healthline