Sezóna jablek začíná, a tak se jistě hodí oprášit i recepty, které zkrátka fungují po staletí. Máte rádi hraběnčiny řezy? Jejich zrychlenou variantu bez mražení těsta jsme za vás vyzkoušeli. Recept v sobě spojuje jednoduchost, jemnost a skvěle navinulou chuť jablek. S ní příjemně kontrastuje křupavý povrch a vláčný korpus. Díky přípravě bez smetany je dezert odlehčený, a to aniž by ztratil cokoliv ze své lahodnosti a šťavnatosti.

Zdraví, které voní a chutná: jablka

Základ koláče tvoří jablka, tedy surovina bohatá na vitamin C a antioxidanty. Podporují tedy trávení a pomáhají imunitnímu systému a jejich použití v koláči přináší nejen chuťové, nýbrž i zdravotní benefity. Obsahují pektin, který působí pozitivně na střevní mikroflóru. Jablka také pomáhají udržet pocit sytosti. Dezert si vychutnáte s odpolední kávou jako sladkou tečku po obědě, zrovna tak bude skvělou snídaní či důstojným občerstvením pro návštěvy.

Ingredience:

  • Hladká mouka – ½ kg;
  • Máslo – 200 g;
  • Vejce – 5 ks;
  • Moučkový cukr (na sníh) – 150 g;
  • Kypřicí prášek – 1 balení (12 g).

Na náplň:

  • Nastrouhaná jablka – 1 kg;
  • Mletá skořice – dle chuti;
  • Strouhaná citronová kůra – dle chuti;
  • Moučkový cukr nebo med – dle chuti.
Obrázek k receptu: Slavný strouhaný koláč z dob našich babiček: bez tvarohu či smetany!
Foto: Uživatel Nillerdk/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Slavný strouhaný koláč z dob našich babiček: bez tvarohu či smetany!

Postup:

  • Jablka nastrouhejte nahrubo a smíchejte je s medem nebo cukrem.
  • Přisypte citronovou kůru, případně i mletou skořici.
  • Šťávu, kterou jablka pustila, slijte.
  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne tuhý, lesklý sníh.
  • Žloutky vyšlehejte s máslem.
  • Ke žloutkovému základu přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Vytvořte těsto tuhé tak, aby se dalo strouhat.
  • Pečicí plech o velikosti 23 × 34 cm vyložte pečicím papírem.
  • Z těsta oddělte jednu třetinu.
  • Dvě třetiny těsta rozložte na pečicí papír tak, aby pokryly celou plochu.
  • Na těsto rozprostřete jablečnou náplň.
  • Jablečnou vrstvu pokryjte bílkovým sněhem.
  • Zbytek těsta nastrouhejte a posypte jím vrch koláče. Tím vytvoříte křupavou krustu.
  • Pečte přibližně 30–40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Obrázek k receptu na jablečné řezy

Jednoduchý moučník z jablek z pár surovin: Jablečné řezy krok za krokem

Obrázek k receptu na hraběnčiny řezy

Česká klasika: Hraběnčiny řezy s jablky a tvarohem podle tradičního receptu

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest