Když si hamburger připravím doma, má to jednu velkou výhodu – můžu začít už od pečiva, které si sama upeču. Vím tak, že má zdravější složení, bez éček a konzervantů, krásně voní po čerstvém pečení, je měkké a nadýchané. Navíc si můžu pohrát s variantami – dát méně cukru, přidat celozrnnou mouku, posypat housky sezamem, mákem nebo třeba bylinkami.
Burger má dnes pověst rychlého jídla nebo fast foodu, ale jeho historie je mnohem zajímavější, než by se na první pohled zdálo. Název odkazuje na německé město Hamburk, odkud si přistěhovalci do Ameriky přivezli zvyk připravovat mleté maso jako placičku – takzvaný Hamburg steak. V Americe se pak tenhle steak ocitl mezi dvěma plátky chleba a tak vznikl dnešní hamburger.
Zpočátku to byla jednoduchá svačina dělníků a cestujících – maso v pečivu, které se dalo sníst v ruce. Postupem času se ale hamburger stal symbolem amerického životního stylu a rozšířil se do celého světa. Dnes známe nespočet jeho variant – od luxusních gastronomických, až po ty domácí, plněné sýrem, masem, zeleninou, rybami nebo čistě vegetariánské. Já osobně miluju verzi s trhaným krůtím masem, červenou řepou a polníčkem. A slibuju, že až ho budu příště připravovat, nafotím a napíšu vám recept – máte se na co těšit.
Recept na Domácí nadýchané bulky na výrobu hamburgerů
Ingredience potřebné na přípravu hamburgerových bulek z kynutého těsta
- kvásek (250 ml vlažného mléka, lžička cukru, kostka droždí)
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 160 ml oleje
- špetka soli
- vejce na potření
- mák, sezam nebo kmín na posypání
Postup přípravy domácích bulek
1. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a zasypeme lžící hladké mouky. Necháme asi 15 minut vzejít.
2. Do velké misky prosejeme obě mouky a přidáme ostatní ingredience, nakonec vlijeme hotový kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinou v teple přikryté utěrkou kynout.
3. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál, propracujeme a tvoříme bochánky o hmotnosti – malé 50 g, větší 100 g. Horní stranu vždycky zahladíme zcela dohladka a přitlačíme rukou.
4. Bulky ukládáme na plech s pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe a necháme přikryté utěrkou ještě cc a 20 minut kynout.
5. Poté potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamem anebo mákem.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
Upečené bulky necháme vychladnout, podélně rozkrojíme a plníme dle libosti.

Domácí hamburger s vepřovou panenkou: Šťavnatá noblesa mezi houskami

Špenátové karbanátky se sýrem: Velikonoční vitamínové placky pro celou rodinu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková