Fenomén zejména 70. a 80. let, tedy doby socialismu, kdy v tehdejším Československu originální asijské suroviny běžný smrtelník zkrátka nesehnal. To je „česká čína“. Naše maminky a babičky si totiž dovedly poradit, a tak z dostupných surovin (většinou vepřového masa nakrájeného na nudličky, cibule, sterilovaných paprik a tuzemské sójové omáčky) vytvářely lehce sladkokyselou, pikantní směs, kterou doplňovaly rýží. Pro náš dnešní recept vám ale postačí kuřecí maso, jarní cibulka, arašídy a kvalitní sójovka.

Umami, vůně a kvalita: Sójová omáčka

Alfou a omegou nejen tohoto pokrmu je sójová omáčka. Historie té správné originální asijské sahá více než dva tisíce let zpět. Její původ je v Číně, postupně se díky své umami chuti rozšířila do celého světa. Kvalitní „sójovka“ se vyrábí fermentací sójových bobů, pšenice, soli a vody. Právě proces zrání dodává omáčce aroma. Takovýto produkt obsahuje antioxidanty a aminokyseliny, avšak při používání je klíčová střídmost, protože v omáčce bývá poněkud více soli.

Ingredience na základ (3 porce):

  • Kuřecí maso – 500 g;
  • Sůl – 1,5 čajové lžičky;
  • Bílý pepř – 0,5 čajové lžičky;
  • Tmavá sójová omáčka – 1 čajová lžička;
  • Citronová šťáva – dle chuti;
  • Škrob (ideálně kukuřičný) – 1 polévková lžíce.

Na omáčku:

  • Vývar nebo voda – 200 ml;
  • Světlá sójová omáčka – 2 polévkové lžíce;
  • Škrob – 1,5 polévkové lžíce.

Na doplnění:

  • Jarní cibulka – 1 svazek;
  • Arašídy – 75 g.

Příloha:

  • Jasmínová rýže – 1 hrnek;
  • Voda – 2 hrnky;
  • Sůl – podle chuti.
Obrázek k receptu: Toto jídlo servírovaly maminky a babičky za „totáče“: „česká čína“
Foto: Freepik.com, Recept na: Toto jídlo servírovaly maminky a babičky za „totáče“: „česká čína“

Jak připravíme čínu – postup:

  • Maso nakrájejte na nudličky.
  • Osolte jej, opepřete, přilijte tmavou sójovou omáčku a škrob.
  • Suroviny promíchejte a nechte v lednici marinovat.
  • Na kolečka nakrájenou jarní cibulku rozdělte – zvlášť dejte bílou část a zvlášť zelenou.
  • Arašídy opražte nasucho na pánvi. Dejte je stranou.
  • Do pánve po arašídech nalijte olej.
  • Jakmile se olej zahřeje, zprudka na něm osmahněte maso.
  • Přidejte bílou část cibulky, směs promíchejte.
  • Pokapejte trochou citrónové šťávy, znovu zamíchejte.
  • Do hrnku s vývarem či vodou přidejte světlou sójovou omáčku a škrob.
  • Promíchejte, nalijte do pánve na maso.
  • Přisypte zelenou část jarní cibulky a arašídy.
  • Nejvhodnější přílohou je vařená nebo dušená jasmínová rýže.
Čína na český způsob s rýží - video recept.

Čína se zelím na český způsob

Obrázek receptu na Pórkovou polévku na másle se smetanou a vejcem

Pórková polévka na másle se smetanou a vejcem

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest