Sladký koláč s cuketou? Ano! Já na něj nedám dopustit. Protože cuketu mám ráda právě pro její variabilitu – můžu ji použít jak na slano, tak i na sladko, jelikož její chuť je víceméně neutrální a ráda přebírá chutě okolních surovin. Přitom je to nenáročná zelenina, kterou v létě nacházím téměř na každé zahradě, a její největší zvláštností je univerzálnost. Já ji přidávám do polévek, hlavních jídel, ale i do moučníků.
Na cuketě miluju to, že obsahuje hodně vody, téměř žádný tuk a má nízký obsah kalorií. Proto ji často používám i při dietě nebo když se snažím jíst zdravě. Přidávám ji do bábovek, muffinů či jiných koláčů, protože těstu dodá šťavnatost a její chuť zůstává neutrální. A právě tahle letní pochoutka podle mě skvěle spojuje vláčnost cukety, svěžest sezónního ovoce a křupavost máslové drobenky. Je to pro mě ideální dezert ke kávě, na piknik nebo jen jako sladká tečka po obědě.
Recept na Letní cuketový koláč s ovocem
Ingredience potřebné k přípravě Cuketového koláče ovocem a drobenkou
- 300 g polohrubé mouky
- 400-500 g cukety
- 200 g cukru
- 100 ml oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- libovolné ovoce
- drobenka (50 g másla, 50 g cukru a 100 g polohrubé mouky)
- tuk a a mouka na vymazání plechu
Postup přípravy koláče z cukety
1. Cuketu nastrouháme nadrobno a necháme cca 20 minut odstát, poté vyždímáme, čím odstraníme přebytečnou vodu. (Já nechávám na sítku, voda z ní odtéká i samotná).
2. V misce smícháme vejce, olej, cukr, přidáme odvodněnou cuketu a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, které narovnáme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
3. Těsto poklademe libovolným ovocem.
4. V jiné misce si připravíme drobenku z másla, cukru a mouky, kterou koláč před pečením posypeme.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 45 minut.
Po upečení koláč necháme chvíli vychladnout na plechu, Díky vláčnosti z cukety je koláč šťavnatý i na druhý den.

Vláčné cuketové řezy s marmeládou a závojem ze zakysané smetany

Rychlá cuketová buchta s ořechy a čokoládovou polevou: Šťavnatá dobrota, která chutná každému
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková