Podle mě patří tento pokrm k tomu nejlepšímu, co může česká a středoevropská kuchyně nabídnout v sezoně meruněk. Jsou to sladké ovocné knedlíky plněné meruňkami, někdy i s kostkou cukru nebo kostičkou čokolády uvnitř. Meruňky obalené v tvarohovém těstu tvoří plnohodnotné sladké jídlo nebo dezert.
Většinou se podávají polité máslem, sypané tvarohem, strouhankou nebo i se zakysanou smetanou. Meruňkové knedlíky se údajně rozšířily z rakouské monarchie, kde dodnes existují pod názvem Marillenknödel. Někde se připravují i z bramborového či máslového těsta, obalují se v máslové strouhance a sypou cukrem s mákem nebo tvarohem. Toto jídlo je ideální jako sladký oběd, večeře nebo výjimečný dezert, který potěší děti i dospělé.
Recept na Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta
Ingredience potřebné k přípravě sladké vzpomínky na léto v podobě meruňkových knedlíků
- 500 g tvarohu v alobalu
- 2 vejce
- špetka soli
- lžíce másla
- 300 g hrubé mouky
- meruňky
- máslo, zakysaná smetana, případně opražená strouhanka na polití a posypání
- voda na vaření
Postup přípravy knedlíků s meruňkami
1. Máslo smícháme v misce se solí, přidáme vejce a postupně zapracujeme mouku.
2. Do kousků těsta balíme půlku meruňky a zabalíme do kuličky.
3. Vaříme ve vařící osolené vodě cca 12 minut, než knedle vyplavou na povrch.
4. Vyndáme z vody, poléváme rozpuštěným máslem, můžeme sypat opraženou strouhankou anebo polévat zakysanou smetanou.
Toto sladké jídlo je výborné s každým ovocem, ale chuť knedlíků meruňkami je nezapomenutelná.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem: Pochoutka do teplých letních dnů

Jemné tvarohové knedlíky s čerstvými jahodami a rozpuštěným máslem, které se rozplývají na jazyku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková