Tenhle zeleninový salát je moje letní i zimní jistota. Když je vedro a člověk nemá chuť na nic těžkého, stačí pár surovin, ostrý nůž a miska. Křupavé hlávkové zelí, jemný dresink a barevná zelenina dokážou zázraky. A navíc – zelí se u nás vždycky nějaké najde, takže tohle jídlo vzniká často úplně spontánně. Pokud už je venku naopak chladno, dodá tento salát tělu potřebné vitamíny
Tento salát nikdy nezklame. Skvělý k masu z grilu, k obyčejnému řízku, nebo jen tak s krajícem chleba k večeři. A to množství vitamínů, které v sobě ukrývá, je jen příjemný bonus. Někdy ho posypu i trochou oříšků, semínek nebo bylinkami, čímž salát dostane další chutě a živiny.
Recept na křupavý salát z hlávkového zelí
Ingredience potřebné k přípravě zeleninového salátu plného chuti a vitamínů
- 500 g hlávkového zelí
- 1 plechovka hrášku
- 15 g zelené petrželky
- 1 mrkev
- 1 okurka
Dresink
- 30 ml vody
- 30 ml oleje
- 15 ml octu
- 15 g cukru
- 6 g soli
Postup přípravy salátu
1. Zelí nakroutíme na menší proužky, k tomu přimícháme na zhruba stejné proužky nastrouhanou mrkev. Okurku nejdřív nakrájíme na kolečka a pak na zhruba stejné proužky.
2. K zelenině přidáme nasekanou zelenou petrželku, na závěr přidáme hrášek a důkladně promícháme.
3. Připravíme si dresink. Smícháme vodu, olej a ocet, přidáme sůl a cukr a dobře rozmícháme, aby se cukr a sůl rozpustili.
4. Dresink přimícháme do misky k salátu a řádně promícháme. Uchováváme v lednici a konzumujeme v průběhu několika dní.
Tento salát je dobré připravovat často kvůli jeho přínosu pro naše zdraví. My jej máme doma v lednici mít jej v lednici po ruce a jíme jej i jen tak, když zrovna máme chuť.

Z dovolené na Slovensku jsem si přivezla recept na lahodný salát. Místní ho střeží jako oko v hlavě

Nejjednodušší recept na salát, který chutná naprosto bezkonkurenčně: Přísady stojí jen pár korun
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková