Červená řepa je v české kuchyni stále trochu nedoceněná. Přitom jde o zeleninu, která vyniká nejen výraznou barvou, ale hlavně obsahem klíčových látek. Je to doslova pramen zdraví: obsahuje vitamíny skupiny B, draslík i dusičnany (ty mohou pomoci ke snížení krevního tlaku). Typickou barvu dává řepě betanin, který působí protizánětlivě. Konzumací červené řepy podpoříte krvetvorbu, posílíte cévy a pomůžete tělu k detoxikaci. Červená řepa je skvělá jak syrová, tak i tepelně upravená.

Červená řepa: Neprávem opomíjený hráč

Jde o překvapivě univerzální zeleninu. Použít ji můžete nejen do salátů, skvělá je také do pomazánek, polévek (typický je vynikající a voňavý boršč), ale také jako součást slaných koláčů nebo moderních zdravých moučníků. Řepa se dobře snoubí i s křenem, bílým jogurtem, kozím sýrem nebo ořechy. Úžasná je také v kombinaci s citrusy či balsamikovým octem. Schopnosti barvení lze využít v kombinaci s dalšími surovinami, například těstovin nebo vajec.

Ingredience na ten nejjednodušší salát

  • Červená řepa – 1 ks;
  • Mrkev – 200 g;
  • Cukr krystal – 1 lžička;
  • Citrón – ½ ks;
  • Rostlinný olej – 100 ml;
  • Česnek – 1 stroužek;
  • Mletá červená paprika – 1 lžička;
  • Mletý koriandr – 1 lžička;
  • Sušená bazalka – 1 lžička;
  • Mletý černý pepř – špetka;
  • Sůl – ½ lžičky;
  • Zelená petržel –  svazek;
  • Sezamové semínko – špetka.
Obrázek k receptu: Barvami zářící zdraví: Lákavý a voňavý salát s červenou řepou
Foto: Souspark, Recept na Barvami zářící zdraví: Lákavý a voňavý salát s červenou řepou

Postup přípravy jednoduchého salátu s řepou

  • Červenou řepu uvařte doměkka.
  • Oloupejte ji a nastrouhejte.
  • K nastrouhané červené řepě přisypte cukr.
  • Mrkev nakrájejte na tenké plátky.
  • Nakrájenou mrkev rozložte na připravenou řepu.
  • Z poloviny citrónu vymačkejte šťávu, kterou do salátu přilijte.
  • Do samostatné misky nasypte sůl, pepř, bazalku a prolisovaný česnek, přilijte ocet, dobře promíchejte.
Obrázek k receptu: Barvami zářící zdraví: Lákavý a voňavý salát s červenou řepou
Foto: Souspark, Recept na Barvami zářící zdraví: Lákavý a voňavý salát s červenou řepou
  • Na rozpálené pánvi rozehřejte rostlinný olej.
  • Do oleje vsypte koriandr a mletou papriku.
  • Na pánev vložte připravený salát, smažte jej po dobu 3 minut na středním plamenu.
  • Petrželku nakrájejte nadrobno.
  • Vyjměte salát z pánve, nandejte jej do misky a posypte petrželí.
  • Přidejte směs koření, octa a česneku.
  • Sezamovými semínky posypte salát až poté, co jste jej nechali hodinu odpočinout.
Obrázek receptu salát z červené řepy

Recept na legendární korejský salát z červené řepy. Skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo i jen tak

Obrázek receptu na retro feferonkový salát.

Feferonkový salát: Pikantní retro pochoutka podle původní normy

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest