Pamatujete si také toto jablečné želé z dětství? Já ho milovala! Možná se dříve připravoval proto, že je nepřekonatelně levný a z běžně dostupných surovin, na tom nám tenkrát vůbec nesešlo. Dnes v tom spatřuji výhodu, ale i tak ho dělám především proto, že je v něm pro mě velký kus nostalgie.
Na dort potřebujete jen jablka, pudink, vodu, cukr a piškoty. Můžete ho ozdobit i dalším ovocem, například jahodami nebo malinami, vypadá pak slavnostněji. Dort připravíte velmi snadno a rychle, nejdelší na čekání na tuto dobrotu je čas, než ztuhne v lednici. Rozhodně to ale vydržte, protože musí opravdu pořádně ztuhnout, jinak se při nakrojení rozteče a je po radosti. Místo jablek lze použít i hrušky. Chcete-li trochu sofistikovanější chuť, přisypte do želé špetku skořice nebo mletého hřebíčku.
Recept na piškotový dort z jablečné želatiny
Doba přípravy: 40 minut + chladnutí v lednici přes noc
Co potřebujeme
- 1 kg jablek
- 600 ml vody
- 2 balení vanilkového pudinku
- 100 g cukru krupice
- 80 kusů piškotů
Jak na piškotový dort z jablečné želatiny – postup přípravy
1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do hrnce, zalijeme 200 ml vody a necháme vařit do změknutí.
2. Jakmile jablka změknou, rozmixujeme je do hladka a vrátíme na mírný plamen na plotýnku.
3. Ve 400 ml vody rozmícháme dvě balení vanilkového pudinku. Směs za stálého míchání nalejeme do rozmixovaných jablek a vaříme asi 2 minuty.
4. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a dno poklademe piškoty, které zalijeme ⅓ horké směsi. Navrstvíme další patro piškotů, opět zalijeme a nakonec ještě jednou.
5. Dort necháme odpočívat v lednici, nejlépe přes noc.

Piškotový dort s hroznovým vínem a želatinou
