Tyto křehké linecké košíčky patří k mým oblíbeným dezertům. Připomínají malé dortíky a vždycky se hodí – ať už ke kávě, nebo na rodinnou oslavu. Miluju, jak je linecké těsto křehké a voňavé, jak se jemný pudinkový krém krásně spojí s nadýchaností a čerstvé maliny tomu dodají svěžest. Jsou navíc jednoduché na přípravu a dají se ozdobit podle nálady – někdy sáhnu po borůvkách, jindy po jahodách nebo třeba po kiwi. Je pravda, že vyžadují trochu trpělivosti, ale výsledek vždycky stojí za to a na stole působí moc hezky.

Linecké těsto má původ v rakouském Linci a traduje se, že se tam objevilo už v 17. století. Já si ho oblíbila právě pro jeho charakteristickou chuť a křehkost – je to těsto, které se hodí k celé řadě sladkých dezertů. Jeho příprava není složitá, jen je potřeba dbát na přesnost a hlavně nezapomínat na chlazení těsta. Díky tomu se s ním pak mnohem lépe pracuje a výsledek je jemný a křehký. Původně se linecké těsto používalo spíš na koláče, ale postupem času se začalo péct i na drobné cukroví nebo právě na takové košíčky, které já mám tolik ráda. Je to pro mě krásný příklad toho, jak tradiční recepty dokážou ožít v moderní podobě a potěšit celou rodinu.

Recept na linecké košíčky s pudinkovým krémem

Délka přípravy 45 minut, doba pečení 15 až 20 minut, počet porcí 12 až 15 košíčků.

Ingredience k přípravě

Linecké těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 125 gramů másla
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Pudinkový krém:

  • 500 mililitrů plnotučného mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 50 gramů másla (měkkého)

Na ozdobu:

  • 250 gramů čerstvých malin
  • moučkový cukr na posypání
Obrázek k receptu na linecké košíčky
Foto: Cooky.cz, recept na linecké košíčky

Postup přípravy

1. Nejprve si připravte linecké těsto. Do větší mísy nasypte hladkou mouku, přidejte moučkový cukr a špetku soli. Promíchejte.

2. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a konečky prstů vypracujte drobenku. Je důležité pracovat rychle, aby se máslo nezačalo tavit.

3. Jakmile máte drobenku, přidejte vejce a rychle vypracujte hladké a nelepivé těsto. Těsto se nesmí přehníst, jinak by nebylo křehké.

4. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut, ideálně i déle.

5. Mezitím si uvařte pudink. V rendlíku smíchejte pudinkový prášek s cukrem a malým množstvím mléka, aby vznikla hladká kaše.

6. Zbylé mléko přiveďte k varu. Jakmile mléko vře, přilijte do něj pudinkovou směs za stálého míchání. Vařte, dokud pudink nezhoustne.

7. Odstavte z plotny, vmíchejte máslo a nechte vychladnout. Aby se na povrchu nevytvořil škraloup, přikryjte pudink potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu.

Obrázek k receptu na linecký koláč s borůvkami a tvarohem

Výborný klasický linecký koláč s ovocem a drobenkou: Hodí se skvěla na sváteční stůl i k nedělní kávě

8. Odpočinuté těsto vyválejte na tenký plát o tloušťce asi 3 milimetry. Vykrajujte kolečka, která vtlačíte do formiček na košíčky.

9. Okraje těsta pečlivě přitlačte ke stěnám formiček. Dno propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.

10. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů po dobu 15 až 20 minut, dokud nebudou okraje zlatavé a těsto upečené.

11. Upečené košíčky nechte vychladnout a opatrně je vyjměte z formiček.

12. Vychladlé košíčky naplňte pudinkovým krémem, který si můžete přendat do cukrářského sáčku, aby se vám lépe plnily.

13. Na každý kousek položte jednu čerstvou malinu, případně i jiné ovoce. Před podáváním je můžete lehce poprášit moučkovým cukrem, což dodá celku ještě elegantnější vzhled.

Obrázek k receptu na linecká kolečka s ořechovým sněhem

Linecká kolečka s ořechovým sněhem: Dopřejte si stylové linecké cukroví nejen o Vánocích

Tipy redakce

  • Příprava těsta Máslo by mělo být studené. Pokud je moc teplé, těsto se bude lepit a nebude křehké. Pro nejlepší výsledek ho můžete dokonce nahrubo nastrouhat na mouku a rychle promíchat.
  • Hladký krém Aby se pudink nespálil a nevznikly hrudky, míchejte ho po celou dobu vaření. Pokud se vám i přesto nějaká hrudka vytvoří, krém po vychladnutí můžete vyšlehat metličkou nebo tyčovým mixérem.
  • Svěží maliny Čerstvé maliny jsou ideální. Můžete použít i jiné ovoce, jako například borůvky, jahody nebo rybíz. Skvěle se hodí také plátek broskve nebo nektarinky.
  • Chlazení je důležité Před plněním košíčků nechte pudinkový krém i samotné košíčky dokonale vychladnout, jinak se krém roztéká a těsto se zapaří.
  • Skladování Košíčky naplněné krémem skladujte v chladu. Nejlépe chutnají čerstvé, ale v uzavřené nádobě vydrží v lednici i 1 až 2 dny.
Obrázek receptu na Linecký koláč s rybízem a sněhem-sladkokyselá vzpomínka na babiččinu kuchyni

Linecký koláč s rybízem a sladkým sněhem: Sladkokyselá vzpomínka na prázdniny u babičky

Obrázek receptu na linecké košíčky s polevou a vlašskými ořechy.

Připravte si výborné linecké košíčky s ořechovou náplní, s polevou a vlašskými ořechy – dokonalé vánoční cukroví

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest