Čínské zelí si svou cestu na český trh našlo již před dlouhou dobou, a to v letech těsně porevolučních. Stálicí na našich stolech je tedy již přes třicet let. Ceníme si jej díky jeho chuti, nízkému obsahu kalorií, vysokému podílu vody a vlákniny. Je tedy oblíbenou součástí jídelníčků i u lidí, kteří se snaží o redukci váhy nebo zkrátka dodržují principy vyváženého stravování. Jeho jemná chuť si skvěle rozumí s výraznějšími přísadami, v našem případě to jsou nakládané okurky, paprika a cibule.

Svěží salát: poselství chuti a zdraví

Paprika hraje v tomto salátu roli nejen jako nositel skvělé chuti, ale také jako zdroj vitaminu C a látek podporujících metabolismus. Červená cibule zase dodá výraz, a to bez štiplavosti, která je typická pro její bílou „kolegyni“. Zároveň přináší sirné sloučeniny, jež mohou mít pozitivní vliv na trávení a imunitu. Tu podpoří i další surovina: nakládané či kvašené okurky, které fungují jako zdroj probiotik.

Ingredience:

  • Čínské zelí – ½ hlávky;
  • Paprika – 1 ks;
  • Konzervovaná kukuřice – ½ malé konzervy;
  • Nakládaná okurka – 2 ks;
  • Malá červená cibule – 1 ks;
  • Malá snacková okurka – 1 ks;
  • Sůl – dle chuti;
  • Mletý pepř – dle chuti.

Na zálivku:

  • Kopr – dle chuti;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Olivový olej – 2 polévkové lžíce;
  • Citronová šťáva – 1 čajová lžička.
Obrázek k receptu: Čínské zelí s výrazem: salát, který budete do lednice chodit ujídat!
Foto: Uživatel Gwen/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Čínské zelí s výrazem: salát, který budete do lednice chodit ujídat!

Postup přípravy salátu z čínského zelí:

  • Čínské zelí natrhejte a dejte jej do mísy.
  • Cibuli nakrájejte najemno, papriku na proužky, okurky na malé kostičky.
  • K zelí do mísy přidejte kukuřici a nakrájenou zeleninu.
  • V samostatné misce si připravte zálivku:
  • Smíchejte olivový olej s citronem.
  • Kopr nasekejte najemno.
  • Česnek prolisujte.
  • K olejovému základu přimíchejte kopr a česnek.
  • Připravenou zálivku nalijte na zeleninový základ.
  • Vše řádně smíchejte.
  • Nechte odstát zhruba 15–20 minut, aby se všechny chutě, vůně a textury dokonale spojily.
  • Dle chuti přidejte sůl a pepř.
  • Tip na servírování: Salát je vynikající samotný, skvěle poslouží jako svačina, lehká večeře nebo malý oběd. Je důstojným pohoštěním, výborně chutná i k masu nebo sýru. Ocení jej i vegani, příjemným doplňkem k němu bude například tofu.
Obrázek k receptu: Ananas, sýr a pekingské zelí společně: Svěží a vynikající salát

Netradiční ale o to chutnější salát z pekingského zelí a ananasového kompotu zažene hlad a potěší chuťové pohárky

Obrázek receptu na Uzené maso s pekingským zelím - rychlá večeře

Uzené maso s pekingským zelím na špeku – rychlý hlavní chod

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest