Jednoduchý recept na šlehačkové šmetrdolky, které jsou plněné krémovou náplní. Tuto náplň připravíte z tvarohu, cukru, pudinku a vanilky. Jsou lehoučké, máslové a křehké – takové šátečky, které v sobě ukrývají měkký a voňavý vanilkový krém. Jsou neuvěřitelně jemné na zkus a doslova se rozpouští v ústech. Po posypání cukrem vypadají jako malé polštářky. Jsou to jednoduše voňavé šátečky z babiččina plechu.

Kde se vzalo to jejich jméno? Název “šmetrdolka” je běžný, trochu rozpustilý a zní jako jméno pro malý šibalský zákusek, který vás očaruje dřív, než se nadějete. Možná vznikl z německého “Schmetterling” , v překladu motýl, možná je to úplně domácí výraz, každopádně se používá hlavně v nářečích na Moravě a ve Slezsku. U nás to znamenalo lehce přeložený šáteček s krémem, upečený dozlatova, pocukrovaný jako zasněžený a plněný voňavým pudinkem nebo smetanovým krémem. Každý kousek byl jako malý poklad.

A proč jsou tak oblíbené? Pečou se ze šlehačkového těsta, skvělé spojení mouky, másla a smetany, bez žádných složitostí, které má po upečení křehkou a přitom nadýchanou strukturu. A náplň? Jen jemný vanilkový pudink, žádný těžký máslový krém. Jednoduchost, která se nedá vylepšit.

Recept na šlehačkové šmetrdolky

Ingredience potřebné k přípravě šátečků plněných vanilkovým pudinkem před pečením

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1 máslo (Hera)
  • 1 vajíčko
  • špetka soli
  • 250 ml smetany ke šlehání

Krém

  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • lžička másla po uvaření (volitelné)

Obalování

  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým

Postup přípravy šmetrdolek

1. Mouku, sůl, změklé máslo a smetanu vypracujeme v hladké, vláčné těsto.

2. Těsto zabalíme do folie a uložíme minimálně na 2 hodiny do lednice, ideál je přes noc.

3. Z mlék, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme zcela vychladnout. Přikryjeme folií kvůli škraloupu.

4. Těsto rozválíme na 3mm silný plát a nakrájíme na čtverečky 6×6 cm.

5. Doprostřed každého čtverce dáme malou lžičku pudinku, rohy těsta lehce přitiskneme k sobě a vytvoříme jakoby květ.

Na každý kousek těsta dáme lžičku pudinku.
Foto: Cooky.cz, Na každý kousek těsta dáme lžičku pudinkového krému.
Rohy čtverečku přehneme k sobě a lehce přitlačíme.
Foto: Cooky.cz, Rohy čtverečku přehneme k sobě a lehce přitlačíme.

6. Pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut dokud nezezlátnou.

7. Ještě teplé posypeme nebo obalíme moučkovým cukrem s vanilkou.

Šmetrdolky nejsou jen pečivo, jsou to vzpomínky na teplo domova, na tiché podvečery, na ruce, které váleli těsto s trpělivostí a láskou.

Obrázek recept na Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami - nebo sezónním ovocem

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem

Šmetrdóle, kremrolky s lahodnou ovocnou pěnou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest