Vystupte ze zajetých kolejí obyčejných vývarů a rajských polévek. Tato provoněná polévka z pečených paprik a pečeného česneku je prvotřídní chuťovka, kterou obvykle nabízejí luxusní restaurace ve svém prémiovém menu. Polévka z pečených paprik skvěle zahřeje tělo i duši a zároveň obohatí rodinný jídelníček o něco originálního. O přísunu vitamínů a minerálů ani nemluvě, tyto živiny z polévky přímo srší! V každém případě tato výživná polévka potěší nejen chuťově, ale i vizuálně.

Polévky z pečené zeleniny jsou oblíbené zejména v kuchyních středomořských zemí, kde se často využívají čerstvé a sezónní suroviny. Pečené papriky jsou například stálicí španělských, italských a balkánských receptů, kde se často kombinují s olivovým olejem, bylinkami a česnekem. Tento recept je inspirován právě těmito tradičními chutěmi, avšak přizpůsobený tak, aby byl snadno připravitelný v našich českých podmínkách.

Pečené papriky, coby hlavní surovina, získá pečením sladší a silně karamelizovanou chuť. Jde o perfektní základ naší polévky, protože pečením také ztratí hořkost a získají kouřovou příchuť. Na druhou stranu upečený česnek získá jemnou, až máslovou konzistenci a taktéž sladkou chuť.

Recept na polévku z pečených paprik a pečeného česneku

Ingredience pro přípravu

  • 500 g červených paprik
  • 3 brambory
  • 1 l vývaru
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • smetana
  • 5-6 stroužků česneku

Postup přípravy

1. Nejdříve upečeme papriky v troubě nebo na pánvi, ale pozor, aby se nespálily.

2. Upečené papriky zbavíme semínek a pokud je slupka moc tmavá, tak ji raději oloupeme.

3. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a polovinu stroužků česneku, poté přidáme nakrájené brambory a papriky, vše opečeme a zalijeme vývarem.

4. Osolíme, opepříme a povaříme.

5. Rozmixujeme dohladka a zalijeme smetanou.

6. Zbylý česnek nakrájíme na plátky a dáme jej do polévky až na talíři.

Výhody této polévky

Kombinace pečených paprik a česneku přináší tělu důležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Polévka je navíc nízkokalorická, takže je skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři. Má krémovou konzistenci a mohla by zachutnat těm, kteří obvykle zeleninovým polévkám nefandí.

Pečené papriky.
Foto: depositphotos, Pečené papriky.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest