Jestliže rádi experimentujete a hledáte zdravou alternativu k tradičním pomazánkám, pak je to tato avokádová pomazánka s vajíčky. Kombinace krémového avokáda, natvrdo uvařených vajec, medové hořčice, čerstvého kopru a řeckého jogurtu nabízí jedinečný chuťový zážitek, který potěší nejen váš jazyk, ale i vaše tělo. Je to jednoduchý a rychlý recept!
Avokádo je hlavní hvězda této pomazánky, je známé pro své blahodárné účinky na zdraví. Je plné zdravých tuků, vitamínů, minerálů, které podporují zdravou pokožku, srdce a dalších zdravotních benefitů. Jeho jemná a krémová textura se perfektně hodí k uvařenému vejci natvrdo. Vejce natvrdo dodá pomazánce sytost a bílkoviny.
Medová hořčice přináší do této kombinace jemnou sladkost. Čerstvý kopr zase dodává pomazánce aromatickou hloubku, která ji povyšuje na zcela novou úroveň. Řecký jogurt je známý pro svou hustou a krémovou konzistenci, přispívá k jemné a lehké chuti pomazánky. Dále jogurt dodává pokrmu další dávku bílkovin a probiotik, která jsou prospěšná pro naše trávení.
Avokádovou pomazánku si můžete vychutnat na čerstvém chlebu, křupavé bagetě nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám. Je ideální volbou pro zdravou snídani, svačinu, nebo lehkou večeři.
Zde je seznam surovin a můžeme si tuto dobrotu vytvořit.
Recept na Avokádovou pomazánku s vajíčky
Potřebné suroviny:
- 4 ks uvařených vajec natvrdo
- 1 oloupané avokádo (stačí 1/2 polovina, pokud jste velký milovník použijte celé)
- 1 lžička medové hořčice
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 100 ml zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- sůl na dochucení, případně i pepř
Postup:
1. Uvařená vejce si nakrájíme na kostičky. To samé uděláme s oloupaným avokádem bez pecky. Nakrájené suroviny dáme do společné misky.
2. K surovinám přidáme nasekaný kopr, hořčici, řecký jogurt nebo zakysanou smetanu a důkladně promícháme a dochutíme dle vlastních chutí pepřem a solí.
Hotovo, můžeme podávat s čerstvým pečivem.
Tipy na variabilitu pomazánky
- Pokud nemáte rádi kopr, vyzkoušejte přidat petržel nebo jarní cibulku.
- Kdo nemá rád medovou hořčici může zvolit plnotučnou nebo dijonskou. K těmto hořčicím by se více hodil buď česnek nebo ta jarní cibulka.
- Pro milovníky ostřejších chutí, můžete si přidat do pomazánky nakrájenou červenou chilli papričku. Pomazánka bude tak pestřejší na pohled.