Banánová roláda je doslova pohádkou na servírovacím podnosu, tvarohový krém tvoří v roládě lehkost a delikátnost. Navíc je příprava této rolády opravdu rychlá a je důkazem, že k vytvoření cukrářské lahůdky nemusíte být v kuchyni úplní profíci. Poté už stačí připravit dobrou a kvalitní kávu, ke které se roláda náramně hodí.
První zmínky o roládách pocházejí už z 19. století, kdy se v Evropě začaly péct piškotové rolády plněné marmeládou a máslovými krémy, až mnohem později se začaly do náplní používat banány, které jsme použili do náplně i my v dnešním receptu.
Tvarohový krém v této roládě je velice variabilní, místo klasického tvarohu můžete do krému použít například mascarpone nebo ricottu a získáte tak jemnější konzistenci. Roládu lze navíc snadno dosladit čímkoliv jiným než cukrem, skvěle se hodí med nebo i stévie.
Recept na banánovou roládu: Kousek cukrářského mistrovství, který zvládne každý
Délka pečení v troubě 18 minut.
Ingredience pro přípravu roládového těsta
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
- 100 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce kakaa
Ingredience pro přípravu krému
- 300 g tvarohu
- 75 ml smetany 10%
- 4 lžičky cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 banány
Postup přípravy krému
1. Vejce si ušleháme se špetkou soli do pěny a poté přisypeme cukr, vanilkový cukr a vyšleháme do hustší bílé hmoty.
2. Do této hmoty přisypeme v několika fázích mouku smíchanou s práškem do pečiva a průběžně mícháme.
3. Dále přidáme rozpuštěné máslo a také dobře promícháme.
4. Přibližně 1/5 těsta oddělíme a přidáme do ni kakao a zapracujeme ho.
5. Do plechu vyloženého pečícím papírem vytvoříme z čokoládového těsta srdíčka a vložíme plech do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme 3 minuty a vytáhneme.
6. Nyní nalijeme světlé těsto, uhladíme a pečeme 15 minut.
7. Hotový korpus zabalíme do rolády a necháme 30 minut vychladnout.
8. Prozatím mixérem spolu vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a smetanu, dokud nám nevznikne hladká konzistence.
9. Roládu rozbalíme, krém naneseme na piškot, vyskládáme banány a roládu opět stočíme.
10. Dáme na 1 hodinu do lednice.