Banánová roláda je doslova pohádkou na servírovacím podnosu, tvarohový krém tvoří v roládě lehkost a delikátnost. Navíc je příprava této rolády opravdu rychlá a je důkazem, že k vytvoření cukrářské lahůdky nemusíte být v kuchyni úplní profíci. Poté už stačí připravit dobrou a kvalitní kávu, ke které se roláda náramně hodí.

První zmínky o roládách pocházejí už z 19. století, kdy se v Evropě začaly péct piškotové rolády plněné marmeládou a máslovými krémy, až mnohem později se začaly do náplní používat banány, které jsme použili do náplně i my v dnešním receptu.

Tvarohový krém v této roládě je velice variabilní, místo klasického tvarohu můžete do krému použít například mascarpone nebo ricottu a získáte tak jemnější konzistenci. Roládu lze navíc snadno dosladit čímkoliv jiným než cukrem, skvěle se hodí med nebo i stévie.

Recept na banánovou roládu: Kousek cukrářského mistrovství, který zvládne každý

Délka pečení v troubě 18 minut.

Ingredience pro přípravu roládového těsta

  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 100 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce kakaa

Ingredience pro přípravu krému

  • 300 g tvarohu
  • 75 ml smetany 10%
  • 4 lžičky cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 banány

Postup přípravy krému

1. Vejce si ušleháme se špetkou soli do pěny a poté přisypeme cukr, vanilkový cukr a vyšleháme do hustší bílé hmoty.

2. Do této hmoty přisypeme v několika fázích mouku smíchanou s práškem do pečiva a průběžně mícháme.

Vymícháme těsto.
Zdroj: Olena Shelkovnikova, Vymícháme těsto.

3. Dále přidáme rozpuštěné máslo a také dobře promícháme.

4. Přibližně 1/5 těsta oddělíme a přidáme do ni kakao a zapracujeme ho.

5. Do plechu vyloženého pečícím papírem vytvoříme z čokoládového těsta srdíčka a vložíme plech do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme 3 minuty a vytáhneme.

Vytvoříme kakaová srdíčka.
Zdroj: Olena Shelkovnikova, Vytvoříme kakaová srdíčka.

6. Nyní nalijeme světlé těsto, uhladíme a pečeme 15 minut.

Světlé těsto nalijeme.
Zdroj: Olena Shelkovnikova, Světlé těsto nalijeme.

7. Hotový korpus zabalíme do rolády a necháme 30 minut vychladnout.

8. Prozatím mixérem spolu vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a smetanu, dokud nám nevznikne hladká konzistence.

9. Roládu rozbalíme, krém naneseme na piškot, vyskládáme banány a roládu opět stočíme.

Smotáme roládu.
Zdroj: Olena Shelkovnikova, Smotáme roládu.

10. Dáme na 1 hodinu do lednice.

Banánová roláda s krémem.
Zdroj: Olena Shelkovnikova, Banánová roláda s krémem.
Obrázek receptu na rolovaný dort.

Slavnostní rolovaný dort s podobnou přípravou jako u rolády

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest